Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l’elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una àrea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s’avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s’alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l’altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l’altre costat de la tanca.

L’honestedat narrativa, la congruència dels personatges i la progressió magistral de la trama, doten aquesta novel·la d’una qualitat literària molt humana i d’una força narrativa captivadora.

“El noi del pijama de ratlles”, que és editat en català per Empuries amb un total de 201 pàgines i en castellà per Salamandra, amb 224 pàgines, es una obra adreçada al public adolescent i que també podrem gaudir els grans.

D’altra banda l’adaptació al cinema d’aquest llibre s’ha presentat en la darrera edició del Festival de cinema de Sant Sebastià, fora de competició i que ja s’estrenat als cinemes d’arreu de l’estat. Aquesta versió per al cinema és una coproducció entre la Gran Bretanya i els Estats Units, dirigida per Mark Herman i amb guió del propi autor de la novel.la original, John Boyne i el propi realitzador.

Afegirem a més que aquest llibre ha estat recomanat aquesta passada setmana pel president de l’Igualada Hoquei Club, Josep Maria Oller, dins de la secció “Punt de lectura” del nou diari digital: Anoia diari.cat, que és va estrenar el dia 1 d’aquest més. En aquesta secció, una persona destacada de la vida social i cultural, recomana les seves lectures preferides.

Des de el “Vols llegir?”, volem desitjar tota mena de sort al nou mitjà informatiu, que és present en exclusivitat a Internet.

I no deixem de parlar de John Boyne, per que després de l’èxit aclaparador d’El noi del pijama de ratlles, convertit ja en un llibre imprescindible, arriba “Motí al Bounty”, una esplèndida novel·la d’aventures emmarcada en la tradició més noble i entranyable del gènere.

Trepidant, vital, commovedora i emocionant, Motí al Bounty narra les aventures i desventures de John Jacob Turnstile, un jove orfe de 14 anys que sobreviu a base d’esgarrapar les butxaques dels altres i buscar-se seriosos problemes amb la llei. Quan és a punt d’entrar a la presó, però, una oferta temptadora i arriscada el desvia: el criat del capità d’un vaixell que és a punt de salpar en una missió molt important no podrà viatjar.

Així serà com Turnstile, un encantador i desvergonyit antiheroi amb el cor d’or i la paraula àgil, s’embarcarà al Bounty cap a unes terres llunyanes i un futur incert. Basada en una història real i en una interpretació nova, fresca i original, Motí al Bounty és una de les novel·les més delicioses dels últims anys. La versió en català, amb un total de 512 pàgines, l’ha publicat Empúries.
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova