En l’estrena d’aquest retorn del VOLS LLEGIR?, amb la seva quarta temporada a la ràdio, volem fer un repàs d’algunes de les propostes literàries de diversos autors anoiencs, editats en aquest 2008.

La nostra primera recomanació es tracte de la primera aportació literària de la periodista i escriptora, Mireia Rubio, companya d’aquesta casa, de Ràdio Nova, que ha publicat la novel.la EL ABRAZO NAUFRAGO. En el seu llibre, la seva autora ens presenta a Clara, una jove vidua amb una filla petita. Aquest personatge que resideix a Barcelona, decideix tornar a la Astúries de la seva infància, al fictici poble de Ranamaca i retrobar sentiments i emocions del passat. Aquest llibre no és autobiogràfic, però conté experiències personals i sentiments de la pròpia autora. Edita “Maikalili”.

Un altre autor anoienc, el capelladí Joan Pinyol, presenta dues propostes per ser llegides. Per un costat tenim FI DE CURS A BUCAREST. L’autor combina dues trames narratives: el viatge fi de curs d’un institut a Bucarest i la realitat d’una banda de delinqüents que està preparant un atemptat de grans proporcions a la ciutat per evitar que Romania entri a la Unió Europea. Aquest llibre ha estat editat per Baula.

D’altra i del mateix autor, tenim PILOTA DE SET, editat per Proa. Amb aquest llibre, Joan Pinyol va aconseguir el Premi Recull de Narració Joaquim Ruyra 2007. Aquest llibre és un recull de set narracions que s’intercalen a mida que els protagonistes es desplacen en vehicle per al carretera C-15 que uneix Manresa amb Vilafranca del Penedès, mentre personalitzen els set pecats també capitals.

Un altre autor que afegeix un títol a la seva bibliografia i novetat per aquests Sant Jordi, és Antoni Dalmau amb EL CAS RULL, on l’autor construeix una elaborada monografia històrica. A la primera dècada del segle vint, Barcelona va ser coneguda com la Ciutat de les Bombes. Darrera d’aquesta acció hi havia principalment la mà de Joan Rull, el cas mes remarcable i espectacular del que s’anomena terrorisme lucratiu. EL CAS RULL ha estat editat per Columna.

Un banquer fa un repàs de la seva vida quan es troba assetjat per un càncer de colon, que finalment, el portarà a la mort. Aquesta és la base argumental de ELS GIRA-SOLS DE SANTA MARGARIDA, de l’autor Isidre Marimon. Un relat en tercera persona que és la vida d’un home culte i intel.ligent que creu en un amor pur i que transcorre entre la seva estimada Santa Margarida, Barcelona i Londres.

l’escriptora especialista en contes per infant, Maria Enrich, proposa per aquest any dues novetats. La primera editada per Baula, es tracte de ES LLAMINERA, LA NATA?, on podrem llegir com una colla d’amics no sempre coincideixen en la manera de fer les coses. Fins i tot algun, com en Roc, va molt a la seva i tè arrelats costums que altres no tenen. L’altra proposta de la mateixa autora i publicat per Bambú, es LA BRUNA I EL BLOC B. La protagonista és una mosca que es diu Bruna. Una mosca pot aconseguir que un jove pastisser no faci tard a la feina? I que uns estudiants es preparin un exàmen sense distreure’s? Una mosca qualsevol aixó no ho pot aconseguir, però la Bruna si.

A l’Espanya de Franco, multitud de criminals nazis van trobar refugir i van convertir la seva estada en una segona llar. I Catalunya no va ser una excepció. Només a la Barcelona dels anys 40, hi vivien més d’un centenar d’agents secrets i col.laboradors. la Sol, protagonista de L’HERENCIA DE HORST, mai no havia estat interessada pel seu passat. Fins que el passat si que es va interessar per ella. Aquest és el resum de l’argument d’aquest llibre de l’autora anoienca Teresa Roig, llibre editat per Ara Llibres.Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova