AMB ULLS DE NENA EL DIETARI DE LA GUERRA A LA REREGUARDA de Encarnació Martorell

AMB ULL DE NENA EL DIETARI DE LA GUERRA A LA REREGUARDA, és l’estremidor dietari que Encarnació Martorell i Gil va escriure en plena Guerra Civil, quan ella era amb prou feines una adolescent. I es pot considerar avantatjada envers a l’altre diari personal i universalment conegut. Fem referència al diari d’Anna Frank.

Durant setanta anys aquests escrits han restat ocults en un armari del barri d’Horta de Barcelona, on continua vivint la seva protagonista, i inèdits fins que, gràcies a la tasca de l’investigador en pedagogia Salvador Domènech, han sortit a la llum.

L’Encarnació de fa setanta anys retrata la vida quotidiana a la rereguarda: la falta de proveïment a les botigues i l’encariment del menjar, la vergonya d’anar amb la roba estripada, els moments d’eufòria i de pessimisme derivats dels alts i baixos propis de la guerra… I els moments més durs de mort, destrucció i pèrdua d’éssers estimats. La seva autora ha declarat que “per a mí escriure era una cosa íntima. Ho feia d’amagat i no tots els dies, per que hi havia moments que teníem que marxar lluny per poder menjar”. Va afegir també que mai va donar importància en aquest escrits. Malgrat tot, ve veure amb els seus propis ulls la revolta que se estava produint i que començava a afectar a la gent. Per aquest motiu va encetar el relat íntim d’aquells fets històrics.

D’aquest llibre s’ha realitzat una edició de 5000 exemplars i si tot va bé, l’autora del llibre ha declarat que els beneficis que doni la seva venta, els donarà a la lluita contra la malaltia del Parkinson.

AMB ULLS DE NENA, DIETARI DE LA GUERRA A LA REREGUARDA, es obra de Encarnació Martorell, editat Ara Llibres amb un total de 174 pàgines.

LA DICTADURA DE LA INCOMPETÈNCIA de Xavier Roig

Aquesta novetat literària irromp directament aquesta setmana en la primera posició del llistat dels llibres més venuts en l’apartat no-ficció. Es tracta de LA DICTURADURA DE LA INCOMPETÈNCIA de l’escriptor Xavier Roig. Un manifest liberal. Un retrat clar i actual dels vicis d’Europa i sobre tot del sud d’Europa, pel que fa el sistema i de la classe econòmica dirigent catalana, segons el seu crític diagnostic.

A més ens fa veure les trampes de l’antiglobalització, deixa en evidència la falsa solidaritat i denuncia les relacions promíscues entre cert poder econòmic, el progressisme mal entès i el poder polític.

Xavier Roig és nascut a Barcelona el 1957. Ha centrat principalment la seva activitat professional en l’àmbit de les noves tecnologies. Els últims vint anys ha desenvolupat la seva tasca fora de Catalunya, treballant en els cinc continents. Ha estat director general de diverses multinacionals. Actualment és empresari i distribueix el seu temps entre Europa i Àsia / Oceania, on centra la major part del seu exercici professional.

És columnista del diari Avui i professor del màster en globalització de la Universitat de Barcelona. Ha publicat El gastrònom accidental als Estats Units, premi al llibre més innovador del Salon du Livre Gourmand (2000), Ni som ni serem i Entre l’Espanya i la paret, editats tots per La Campana

LA DICTADURA DE LA INCOMPETÈNCIA, és editat per Editorial La Campana, amb un total de 186 pàgines.

UN PAS ENDAVANT. LA HISTÒRIA DELS MOSSOS QUE MAI NO S’HA EXPLICAT de Miquel Sellarès i Perelló

La policia de Catalunya és avui una realitat en marxa cap a la seva consolidació i consideració com la policia pròpia, nacional i integral del país.

Per arribar aquí han hagut de passar 25 anys de llums i ombres que ningú no s’ha atrevit a explicar amb claredat. Aquest llibre té doncs la funció d’arribar a tots els ciutadans i als més de 25.000 mossos i policies locals perquè coneguin la versió de qui va ser el primer director general de Seguretat Ciutadana de la Generalitat. Són les vivències de Miquel Sellarès, una persona profundament compromesa perquè Catalunya tingués unes forces de seguretat pròpies sense complexos.

Sellarès explica per primera vegada i amb tota la cruesa les dificultats per posar en marxa el model policial català per culpa d’uns polítics sense sentit d’Estat. Tampoc estalvia detalls sobre com l’Estat va fer tot el possible per avortar el projecte d’una policia pròpia. El llibre també mira al futur i recull propostes i reflexions sobre les batalles que queden per guanyar.

UN PAS ENDAVANT. LA HISTÒRIA DELS MOSSOS QUE MAI NO S’HA EXPLICAT, és una altra de les sorpreses de la setmana, en incorporar-se entre els cinc primers del rànquind del mes venuts. Concretament en la cinquena posició. Ens ho edita Mina amb un total de 270 pàgines i el seu autor, recordem-ho és Miquel Sellarès

EN EL CAFÉ DE LA JOVENTUT PERDUDA de PATRICK MODIANO

Aquesta nova incorporació a la nostra prestatgeria virtual radiofònica, ens situa als primers anys seixanta al cafè Condé, prop del Carrefour de l´Odéon. Aquest local representa una destil.lació de molts cafès reals, punt de trobada de la bohèmia literària i universitària. Entre els personatges habituals del Condé hi ha la Louki, una dona misteriosa que desapareix d´un dia per l´altre sense dir res. Modiano se serveix de diferents testimonis per anar refent les traces d´aquesta dona inquietant, que ha viscut una infantesa des assistida a Pigalle, un fracàs matrimonial i un amor secret.

Patrick Modianon, nascut a Boulogne-Billancourt l’any 1945, és un dels grans autors francesos vius. Novel·lista prolífic, l’any 1978 va obtenir el Premi Goncourt amb Rue des boutiques obscures.

També ha publicat, entre d’altres, Una joventut (1981), Barri perdut (1984), Diumenges d’agost (1986) i La petita joia (1981), quatre novel·les que el lector pot trobar en català. Després del succès d’estime de la seva última obra, Un pedigree (2004), Edicions Proa presenta ara la seva nova novel·la, En el cafè de la joventut perduda (premi de la revista Lire a la millor novel·la francesa del 2007), en magnífica traducció de Joan Casas.

EN EL CAFÉ DE LA JOVENTUT PERDUDA de Patrick Modiano, és editat per Proa amb un total de 138 pàgines

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova