El periodista i escriptor Martí Gironell ha estat guardonat amb el 12è Premi Néstor Luján de novel.la històrica, amb la seva segona proposta literària titulada: “La venjança del bandoler”.

El Premi Néstor Luján el convoca anualment l’Editorial Columna per reconèixer la millor novel·la històrica escrita en llengua catalana i està dotat amb 6.000 euros. Recordem que l’any passat va estar guardonada la novel·la de Rafael Vallbona, FORASTERS.

L’obra guanyadora d’enguany, LA VENJANÇA DEL BANDOLER, editada per Columna amb un total de 336 pàgines, està ambientada en la Guerra d’Independència, i més concretament a la Garrotxa natal de l’autor.

El relat arrenca als anys 80 de passat segle XX, amb la polèmica veïnal arran de la construcció d’un abocador a Beuda, i l’aparició de la pintada: “tremola, Maholà, que en Boquica tornarà”. Un periodista local que cobreix al informació es proposa conèixer més sobre aquest “Boquica” i demana al seu avi que li expliqui la història d’aquest personatge. “Boquica” es en Josep Pujol i Barraca, traginer i fills de traginers i bon coneixedor dels camins, que lluita primer per frenar la invasió dels francesos però les circumstàncies faran que desprès canviï de bandol. L’autor, Martí Gironell, defuig del judici que pot abocar-nos la seva lectura i deixa que la història doni les respostes que van convertir a “Boquica”, de traginer a passar ser més tard, bandoler.

El jurat que ha valorat l’obra premiada, ho ha fet d’una manera molt positiva. El personatge té molta força, és un bandoler peculiar, que comet malvestats però té alhora una part bona. Un personatge amb molts matisos. A més la saviesa popular que despunta l’obra, enriqueix molt el text.

A hores d’ara, Martí Gironell continua promocionant el seu primer èxit editorial: “El pont del jueus”, novel·la també de caire històric i situat a la Garrotxa, de la qual s’han venut més de 60.000 exemplars i és prepara una edició de butxaca.


Èxit doncs per a Martí Gironell amb aquesta segona proposta literària, que ja comença el seu recorregut comercial amb un premi, el Néstor Luján de novel·la històrica.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova