CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES de Baltasar Porcel

Baltasar Porcel te un bagatge com a escriptor, columnista i entrevistador de gran volada. De gran categoria. Ha escrit novel·les, relats curts, llibres de viatges, prosa narrativa, peces d’opinió i teatre i un gran nombre d’entrevistes. A nivell internacional ha estat traduït a una desena de països.

La força de voluntat i de la naturalesa ha fet que Porcel hagi passat la barrera d’una greu malaltia, de la ja està recuperat. Amb empenta i esperit de mantenir viu el seu treball, l’escriptor mallorquí posa en circulació una nova proposta literària que s’afegeix a una extensa bibliografia. CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES, és el títol d’aquest nou llibre

Novel·la coral centrada en dos poderosos protagonistes que mostra una visió humana, sociològica, crítica i irònica del teixit personal, econòmic, polític i sentimental de la ciutat de Barcelona actual.

La història que es desenvolupa en un període de tres dies, ofereix una doble línia argumental, centrada en la vida de Pelai Puig Alosa i Ginès Jordi Martigalà. El primer és un home d’edat i classe mitjana, exprofessor, militant polític d’esquerres, que viu a un populós suburbi i l’obsessiona el sexe. Per la seva part, Martigalà és un home de negocis ja gran, ric i triomfador, «arquetip del possibilisme i l’eficàcia catalans en qualsevol circumstància», un col·leccionista d’art seductor i amoral.

Les seves empreses estan ficades en la remodelació d’un barri perifèric que tot d’una s’ensorra. Per evitar el cost polític i econòmics dels fets, Martigalà i el president de la Generalitat pacten sota mà una solució demagògica i audaç, de la que és agent i pacient Puig Alosa, com milions de ciutadans.

Baltasar Porcel, nascut a la població mallorquina d’Andratx l’any1937, és autor de CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES, editat per Edicions 62.LA GÀRGOLA d’Andrew Davidson

El protagonista i narrador de LA GÀRGOLA pateix un greu accident de cotxe que el deixa prostrat en un hospital especialitzat en cremats. Coneixerem detalls sobre el seu passat més recent: nits de bogeria plenes de drogues i sexe sense control. Al llarg de la seva estada, anirem coneixent també la resta de personatges d’aquesta poderosa trama: el psiquiatra Gregor Hnatiuk, la terapeuta Mizumoto i, sobretot, una altra pacient, que es guanya la vida com a escultora de gàrgoles, la Marianne Ángel, que establirà una relació molt personal amb el protagonista.

LA GÀRGOLA te un total de 512 pàgines i és editada per Columna. El seu autor: Andrew Davidson.

COM PARLAR DE LLIBRES QUE NO HEM LLEGIT de Pierre Bayard

Atenció a la proposta que ens fa l’escriptor Pierre Bayard: llegir és una opció de vida i no llegir és un dret. Així com hi ha moltes maneres de llegir un llibre, també n’hi ha moltes de no llegir-lo: no llegir-lo i prou, llegir-ne una petita part, llegir-lo en diagonal o haver-lo llegit i oblidat del tot.

Llibre d’humor irreverent, però alhora rigorós i útil, COM PARLAR DE LLIBRES QUE NO HEM LLEGIT amaga, entre les seves pàgines carregades d’ironia, una profunda reflexió sobre la literatura i els hàbits de lectura d’una societat contaminada per la voluntat d’aparentar, pel sentiment de culpa i per la sacralització de la figura de l’intel·lectual. Llibre publicat per Editorial Empúries amb un total de 192 pàgines i novetat per aquest 2008.

LA SEGONA MORT DE JESÚS DE NATZARET de Francesc Puigpelat

Tots els llibres que tenen com a referent l’Esglèsia, sempre estant impregnats d’una certa polèmica i aquesta novetat que us presentem no està exempta d’aquest fet. La seva proposta és colpir a lector amb una investigació ben documentada, una alternativa vibrant a la història canònica que reintrepreta el cristianisme en clau feminista i ens convida a veure a la figura de Jesús , d’una manera diferent.

L’argument ens presenta a Antoni, un banquer d’Antioquia. Aquest viatja a Jerusalem pocs dies després de la crucifixió, amb l’objectiu d’investigar la desaparició de tres milions de peces d’or que Jesús havia obtingut com a crèdit. La recerca, però, el portarà molt més lluny. Primer, Antoni desemmascararà l’argúcia enginyosa, però gens sobrenatural, que va permetre a Jesús ressuscitar i mostrar-se als seus deixebles. I després descobrirà, fascinat, la identitat secreta de Jesús i la seva veritable doctrina, que té molt poc a veure amb el cristianisme actual i molt amb Aserà, la Deessa Mare dels jueus. Un relat visionari, farcit de girs sorprenents i elements detectivescos.

Interessant lectura ens espera si triem LA SEGONA MORT DE JESÚS DE NATZARET. El seu autor és Francesc Puigpelat. Edita Proa amb un total de 392 pàgines.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova