Qui va ser en realitat Joan Sala i Serrallonga? Un lladre generós o un simple delinqüent? Un heroi llegendari o un assassí? Un màrtir, un seductor o tot alhora?

Ara ho podrem descobrir si ens decidim o bé per la lectura d’aquesta novetat editorial o per veure-ho a la televisió. El motiu la producció realitzada per a la televisió, que Tv3 estrenarà els dies 6 i 7 de novembre i que ha provocat el ressorgiment del personatge del bandoler català Serrallonga.

Un bandoler que ha esdevingut llegenda i que va viure en un temps en què el bandolerisme era l’única alternativa a la misèria de l’època. La Catalunya rural del segle XVII, que comprèn bàsicament la zona del Montseny i les Guilleries, però també la part de la província de Girona i la ciutat de Barcelona, on el bandoler va ser executat l’any 1634.

la llegenda d’en Joan Sala “Serrallonga” ha anat creixent amb el pas del temps fins a convertir-se en una figura mítica, un personatge indomable perseguit durant anys per tot un exèrcit. La seva vida és la vida d’un aventurer al cent per cent, amb lluites, emboscades, assalts i conspiracions. També no hi falten els amors apassionats. L’escriptor i columnista, col·laborador també de diversos mitjans de comunicació, Rafael Vallbona ha estat l’encarregat de redactar les pàgines del guió de la sèrie de televisió i posteriorment la seva versió en format llibre. En aquest cas editat per Edicions 62 amb un total de 248 pàgines.

D’altra banda, Serrallonga també fa el salt a les vinyetes. El còmic neix de mans del dibuixant català Quim Bou, que ha il·lustrat aquesta adaptació en dibuix i per complementar, hi ha la música. La banda sonora de la minisèrie, és obra del músic mallorquí Joan Valent. Està formada per 26 peces musicals enregistrades amb l’Orquestra Nacional de Bratislava, que ambienten perfectament les escenes de ficció.

I destacarem la versió televisiva, coproduïda per Tv3, Televisió Espanyola i Oberon Cinematogràfica i que recordem, s’estrenarà els dies 6 i 7 per Televisió de Catalunya. Però aquesta revisió del personatge d’en Serrallonga que us acabem de presentar no és nova.

Existeixen altres edicions literàries que ha ajudat a mantenir viu el personatge. Entre aquestes propostes hi ha “Serrallonga, l’ùltim bandoler” de Llorenç Capdevila, editada l’any 2006.

l’argument presenta a el jove Pere Vila, que decideix reconstruir la vida d’en Serrallonga després d’assistir a l’execució del cèlebre bandoler i haver-li sentit pronunciar unes darreres i misterioses paraules. La recerca, plena d’imprevistos, misteris i personatges que no són sempre el que semblen, el porta a trobar-se amb la vídua, amb un company de quadrilla condemnat a galeres i amb la darrera amant del proscrit: la llegendària Joana.

Al mateix temps, però, hi ha gent molt poderosa que farà tot el possible per impedir la difusió d’un secret que el jove podria descobrir. SERRALLONGA, L’ÚLTIM BANDOLER és original de Llorenç Capdevila. Editat Proa dins de la col.lecció “Beta” amb un total de 342 pàgines.

Josep Maria Solé – “Vols llegir” – Ràdio Nova