NO SABEU PAS d’Andrea Camilleri

L’any 2006 la detenció del capo mafiós Bernardo Provenzano, anomenat l’últim «capo dei capi», va representar la fi del poder dels corleonesos al si de la màfia italiana. Amagat en una masia mig enrunada a prop del poble, es comunicava amb els seus subordinats pel mètode més rudimentari possible: ho feia amb petites notes de paper plegades i rebregades. Els famosos «pizzini».

És precisament la fascinant lectura d’aquests «pizzini» allò que va convèncer a l’autor de NO SABEU PAS a escriure i reflexionar, per primera vegada, sobre la màfia. El resultat és una mena de diccionari que, veu a veu, desvetlla l’alfabet amb què el capo dels capos s’ha comunicat durant més de quaranta anys amb la seva organització

Sobre Andrea Camilleri diem que va néixer a Porto Empedocle (Agrigent) el 1925. Ha treballat molt temps per al teatre i la televisió. El seu debut com a novel.lista va ser l’any 1978 amb IL CORSO DELLE COSE. Edicions 62 ha publicat en català, i amb molta bona acollida entre els lectors, la major part de la seva obra, inclosa aquesta novetat editorial que avui afegim a a la nostra prestatgeria virtual radiofóncia: NO SABEU PAS.

Altres lectures reconegudes i aclamades d’Andrea Camilleri han estat les novel·les que prenen com a protagonista el comissari Montalbano, entre les quals hi trobem títols com La forma de l’aigua (2002), El gos de terracota (1999), El lladre de pastissets (2000), La veu del violí (2000), L’excursió a Tíndari (2001), L’olor de la nit (2003), Un gir decisiu (2007) i La lluna de paper (2007).

GOMORRA de Roberto Saviano

No deixem de parlar de la camorra napolitana. Aquesta setmana ha estat protagonista la visita de l’escriptor i periodista Roberto Saviano, que explica en la seva proposta literària el sistema en que es basa la camorra italiana. Un llibre que ja és un best-seller de ventes a Itàlia, on s’han venut més d’un milió d’exemplars i s’ha traduït a 30 idiomes. Ara en català amb l’edició que presenta LA BUTXACA. Volem assenyalar a més que arrel d’aquest treball d’investigació ha provocat que el propi autor hagi estat amenaçat de mort i viu amagat sota protecció policíaca.

Aquesta és una organització empresarial amb ramificacions a tot el planeta, incloent-hi Catalunya. S’ocupa de negocis molt diversos: de la indústria tèxtil al reciclatge de residus, passant per la droga o l’especulació urbanística. I passant també, naturalment, per uns crims que cada cop semblen més de cinema. En els últims 30 anys, la “camorra” ha assassinat a més de 4000 persones, mes que l’Ira, Eta i la Cosa Nostra, juntes.

En aquest relat trepidant i revelador, que fa literatura de la bona sobre una sòlida base documental, Roberto Saviano reconstrueix la lògica del poder i l’expansió dels clans originaris de Nàpols.

Si voleu saber molt d’aprop com és la camorra, només cal que us feu amb un exemplar de GOMORRA de Roberto Saviano, editat per LA BUTXACA amb un total de 416 pàgines.

D’altra banda destacarem que aquest èxit editorial d’investigació ha fet possible el seu traspàs a la pantalla gran. La cinta cinematogràfica ha estat dirigida per Matteo Garrone. S’estrenarà a les pantalles de casa nostra aquest proper 14 de novembre i afegirem a més que parteix com a pel·lícula favorita en ser nominada en l’apartat de millor pel·lícula per l’Acadèmia de Cinema Europeu.

L´AUDÀCIA DE L´ESPERANÇA de Barack Obama

És l’esperança d’un nou cicle que el món està necessitant. No ho tindrà fàcil. Ha d’endreçar moltes coses. Primer a casa seva amb un sistema econòmic i hipotecari amb el cimens molt escardats. Una fractura que està passant factura a la resta d’economies de la resta de països.

Una política internacional molt bélica i conflictiva, deixada com a herència d’uns mandataris i en concret del seu màxim responsable. Un país que era exemple per a molts però que ha perdut el “walk of life”. Amèrica ja no es el que era i a partir d’ara te una missió important, redreçar el que està fracturat i endreçar el seu desgavell. Bush, George Bush s’envà i dona pas a una figura. L’esperança de tots els nord-americans. El seu nom: Barack Obama. A partir del mes de gener, nou president dels Estats Units.

Ara, però tothom es fa la pregunta: està preparat el país més poderós del món, la potència hegemònica, per a la transformació política i moral que proposa Barack Obama?

L’audàcia de l’esperança ens vol mostrar una nova manera d’entendre la relació entre polítics i ciutadans, un discurs que ha aconseguit un suport unànime de la ciutadania del seu país. Escrit de manera àgil i amb nervi, aquest llibre permet conèixer les anècdotes personals i els postulats ètics del seu autor: les seves inquietuds i els projectes socials per a un món més segur i just.

Si vols conèixer com és, ara ho pot fer amb el llibre redactat pel seu propi protagonista: Barack Obama, L’AUDÀCIA DE L’ESPERANÇA. Ens ho publica en el nostre país l’editorial MINA, dins de la col·lecció “L’Arquer”, lliurament número 13 amb un total de 520 pàgines.

AUTORETRAT de Mercè Rodoreda

En l’any que hem celebrat el seu 100 aniversari, el llibre que us proposem és una aproximació al cent per cent a la seva manera de ser. Parlem d’una de les escriptores més reconegudes d’aquest país i una de les autores més traduïdes del català: Mercè Rodoreda.

Aquesta obra és un autoretrat directe, profund i seductor. La seva veu nítida com a fil conductor que permet d’aplegar i d’ordenar textos, sovint introbables, poc coneguts o inèdits, que ara tenen l’oportunitat d’una llum nova. Acompanyats d’aquesta veu, revivim la seva infantesa, la lluita per escapar d’un món tancat, l’experiència de la guerra i de l’exili, el retorn, els amors i les morts. Assistim també als seus inicis literaris, a la lenta maduració d’un estil propi, a l’extraordinari procés de novel·lar, de crear un univers de ficció amarat de veritat. És l’aventura difícil de l’ofici de viure, i les angoixes fructíferes de l’ofici d’escriure.

Rodoreda s’encara a si mateixa en un procés de despullament i d’intimisme literari creat sobre els fragments recompostos d’un mirall trencat. Autoretrat, volum curat per Mònica Miró Vinaixa i per Abraham Mohino Balet, és una bella autobiografia, el testament vital i literari d’una escriptora universal.

Tot fen un breu apunt biogràfic, recordem que Mercè Rodoreda va néixer a Barcelona l’any 1908 i va morir a Girona el 1983. La seva producció literària es la més important i llegida de la història. Amb Aloma va obtenir el premi Creixells l’any 1937. La Guerra Civil espanyola la va obligar a exiliar-se de Catalunya. Va viure en diverses ciutats fins que es va establir a Ginebra. A finals dels setanta va tornar a Catalunya.

Les seves obres principals són: Vint-i-dos contes del 1958), La plaça del Diamant presentada l’any 1962. posteriorment va publicar altres èxits com: El carrer de les Camèlies, Un jardí vora el mar, La meva Cristina i altres contes, les dues editades l’any 1967. més tard, l’any 1974 presentava Mirall trencat. Destacarem també: Viatges i flors , Quanta, quanta guerra, La mort i la primavera i Agonia de llum, obra pòstuma editada el 2002.

AUTORETRAT, el millor homenatge a una gran dona i una excel·lent escriptora: Mercè Rodoreda. Edita Angle Editorial amb un total de 334 pàgines.

COR I MENT. CLAUS PER AL BENESTAR FÍSIC I EMOCIONAL de Valentí Fuster, Luis Rojas Marcos , amb traducció de Alexandre Gombau

A COR I MENT, darrera novetat que us presentem avui, els autors: Valentí Fuster i Luis Rojas Marcos, reflexionen sobre la necessitat d’escoltar els missatges que ens envien el nostre cos i la nostra ment si volem conservar la salut i millorar la nostra qualitat de vida.

A través de vint casos reals que es presenten al cardiòleg, els doctors comparteixen amb el lector les seves experiències amb pacients -des dels set fins als noranta-dos anys d’edat- que pateixen problemes físics i mentals. Tot explicat d’una manera didàctica: la natura del cas i el camí que el metge i el pacient emprenen junts cap al guariment.

Un llibre amè, informatiu i útil per als qui volen tenir una vida més sana i feliç.
COR I MENT, CLAUS PER AL BENESTAR FÍSIC I EMOCIONAL, es obra de Valentí Fuster i Luis Rojas Marcos, amb traducció al català d’Alexandre Gombau. Publicat per Planeta amb un total de 288 pàgines.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova