QUIET de Màrius Serra

«Quiet cobreix set anys en la vida del nostre fill Lluís Serra Pablo, àlies Llullu, que va néixer amb una greu encefalopatia que la ciència neurològica encara no ha estat capaç de definir. Set anys després del seu naixement, la terminologia mèdica no passa d’encefalopatia no filiada, el llenguatge popular se les apanya amb la fórmula, prou entenedora, de paràlisi cerebral i el llenguatge administratiu l’avalua com un discapacitat amb un grau de disminució del 85%. A casa, però, totes aquestes etiquetes compten poc. El Lluís és el nostre segon fill. Té unes necessitats una mica peculiars, però això només significa que estem més pendents de la seva fragilitat. El nostre fill ni és invisible ni tampoc el retrat de ningú, per bé que s’assembla als seus pares i a la seva germana. Ell i els que són com ell actuen de miralls. Tots els que ens hi mirem una mica a fons envellim d’una manera diferent.»

Aquesta declaració personal de Màrius Serra, és la millor presentació d’aquesta novetat editorial. El seu autor està promocionant aquest relat culpidor i personal, on explica els set anys de la vida del seu fill Lluís, que a casa de manera familiar l’anomenen “Llullu”. En Llullu, té una encefalopatia greu que els metges no saben tractar i es passa la major part del dia quiet. Màrius Serra no ha volgut fer un llibre que dramatitzi la situació però que alhora es tracti de manera superficial. Una teràpia personal on el relat ha estat creat per entendre de la millor manera i relacionar-se amb el seu fill. Malgrat que fa més de vint anys que escriu, el propi autor declara que aquest en especial, es un llibre que li cremava les mans, perquè tot i la seva experiència, no sabia com fer-ho. A les pàgines de QUIET, en Màrius Serra explica què significa tenir un fill amb unes condicions especials i que els obliga a estar pendents de la seva fragilitat

Màrius Serra, nascut a Barcelona l’any 1963, es escriptor i un prolífic autor de mots encreuats. N’ha publicat més de cinc mil. També és columnista habitual de diversos mitjans de comunicació. Fins el moment ha publicat deu llibres de narrativa i tres de ludolingüística, entre els quals destaca VERBÀLIA, publicat per Empúries l’any 2000. Entre els premis que ha rebut, hi ha l’ Octavi Pellissa, el Serra d’Or i Lletra d’Or.

En l’àmbit de la ficció ha rebut el premi Ciutat de Barcelona pel llibre de relats LA VIDA NORMAL, editat per Proa el 1998. Premi Ramon Llull per la novel·la FARSA publicat per Columna el 2006). La seva nova proposta literària i que des d’aquest programa us recomanen de manera especial, es titula: QUIET. El seu autor Màrius Serra i és editat per Empúries amb un total de 128 pàgines.MISTERIOSAMENT FELIÇ de Joan Margarit

Una altra de les novetats que s’incorporen a les prestatgeries de les llibreries, es el poemari que l’escriptor Joan Margarit ha escrit, en un moment dolç de la seva trajectòria com escriptor, desprès de rebre diversos premis i reconeixements públics al seu treball. MISTERIOSAMENT FELIÇ es un conjunt de poemes on el seu autor, exposa la seva visió personal sobre la vida i la mort. Segons presenta la seva editorial, Proa, en Margarit ha escrit un poemari en el qual hi ha aspectes més ombrívols i més eficients que el de donar consol, però és que qualsevol consol per part de la poesia, prové de la nostra obligació de conviure amb la vida i la mort. La sorpresa ha estat que aquesta novetat s’ha incorporat en els darrers dies entre els cincs llibres més venuts en l’apartat de llibres de ficció, en català.


MISTERIOSAMENT FELIÇ és obra del poeta català Joan Margarit. Ho edita PROA amb un total de 104 pàgines.

PLANTA CARA A LA MORT de Francesc Torralba

La nostra següent novetat es tracte d’un llibre transgressor que explora una qüestió políticament i socialment incorrecta: la mort. PLANTA CARA A LA MORT d’en Francesc Torralba, ens proposa plantar-li cara, oferir elements per afrontar-la amb serenitat i cercar mecanismes de consol davant de la mort d’un ésser estimat. Ocultar la mort és un mecanisme de defensa, però no és una resposta sensata enfront de la mort, que avui dia continua sent un tabú en la nostra cultura.

De Francesc Torralba, l’autor d’aquesta nova incorporació a la nostra prestatgeria de novetats, direm que es nascut a Barcelona l’any 1967. És doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i doctor en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya. Actualment és professor catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull i membre col·laborador de l’Institut Borja de Bioètica. Ha publicat més d’una quarantena de llibres. Entre d’altres us recomanem: Pares i Fills. L’aventura de trobar-se avui editat l’any 2003. L’art de saber escoltar del 2007 i El sentit de la vida publicat per Ara Llibres, la mateixa editorial que ara posa la venta aquest PLANTA CARA A LA MORT.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova