EL XINÈS de Henning Mankell amb Traducció de Ivette Miravitllas

Un matí glaçat del gener de 2006, un fotògraf fa un descobriment aterridor: dinou persones han estat assassinades al poblet suec de Hesjövallen. La policia sospita que el crim és obra d’un pertorbat; però la jutgessa Birgitta Roslin, que s’interessa en el cas quan s’assabenta que entre les víctimes hi ha la família adoptiva de la seva mare, defensa una altra teoria.

Seguint la pista d’una cinta de seda vermella trobada damunt la neu, descobreix un sospitós vingut de fora i una trama inquietant i oculta que sembla que arrenca de Pequín. Birgitta no sap que tot es remunta a una vella història de l’any 1860, quan milers de xinesos van ser conduïts als Estats Units i forçats, gairebé com esclaus, a treballar en la construcció del ferrocarril de la costa oest.

Les conseqüències d’aquesta dramàtica odissea, protagonitzada pels germans Wu, San i Gou Si, arriben fins a la poderosa i conflictiva Xina del segle XXI, on les cruentes lluites de poder en el si del Partit Comunista Xinès decideixen el futur del país a les portes dels Jocs Olímpics.

Però la persecució de l’assassí que emprèn Birgitta Roslin, en solitari i al marge de la policia, s’interromp quan sent al clatell l’alè fred dels qui la segueixen i volen posar fi a la seva vida.

L’autor d’aquesta novetat editorial, Henning Mankell està considerat com un dels grans de la novel·la negra actual. L’any 2007 va rebre el Premi Pepe Carvallo per les seves novel·les negres. El llibre te un total de 456 pàgines i és editat per TUSQUETS EDITORS

EL VIATGE DE L’ELEFANT de José Saramago

Basant-se en una anècdota històrica real, un elefant que el 1551 va ser traslladat a Lisboa a Viena, José Saramago novel·la amb molt humor i ironia l’accidentat viatge d’aquest elefant al llarg del recorregut.

En ple agost, els emissaris reals de Joan III de Portugal i la seva exòtica comitiva emprenen el camí enmig de la por i l’admiració del habitants dels pobles pels quals van passant. De Lisboa a Valladolid. De la ciutat castellana al port de Roses, on s’embarquen fins a Gènova. De Gènova a Pàdua, on l’elefant fa un miracle davant de la basílica de Sant Antoni.

I d’allà cap al nord, creuant els Alps amb moltes dificultats. El periple acaba el dia de reis de 1555, quan la comitiva fa una entrada triomfal¬a Viena, durant la qual l’animal salva una nena que estava a punt de morir aixafada sota els seus peus. Això permetrà que l’elefant i el seu cuidador visquin tranquils i feliços, junts, a Viena. Una novel·la coral, amb elements de la fantasia i de la quotidianitat, en la qual els personatges entren i surten d’acord amb les peculiars i imaginatives exigències narratives de l’autor. Un cant a favor de la compassió i la solidaritat.

José Saramago nascut a Azinhaga, Ribatejo, va ser proclamat l’any 1998 Premi Nobel de literatura. és a més un dels novel·listes més importants de la literatura contemporània. Edicions 62 li ha publicat gairebé tota la seva obra. Història del setge a Lisboa (1989), L’any de la mort de Ricardo Reis (1997), Tots els noms (1999), L’evangeli segons Jesucrist (2000), La caverna (2001), Quaderns de Lanzarote II (2001), Assaig sobre la ceguesa (2002), L’home duplicat (2003), Assaig sobre la lucidesa (2004), Viatge a Portugal (2005), Les intermitències de la mort (2005) Petites memòries (2007). EL VIATGE DE L’ELEFANT, també es publicat per EDICIONS 62, amb un total de 208 pàgines.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova