LA MOSCA, ASSETJAMENT A LES AULES de Gemma Pasqual i Escrivà
Us presentem una història que indaga en un dels problemes més greus que afecten la comunitat educativa, l’assetjament a les aules, tractat per una de les autores de literatura juvenil més prometedores del moment, Gemma Pasqual i Escrivà.

El personatge central de la seva obra, titulada LA MOSCA, ASSETJAMENT A LES AULES, es la Isona, una jove adolescent que fuig del seu passat. La Isona ha canviat d’institut, després d’haver patit un mal tràngol, una mala experiència que li ha trasbalsat per complet, arran de ser testimoni directe de la mort d’un company de classe, el Marc, amb el qual havia establit una relació ben íntima.

Al nou institut, però, la situació d’assetjament que va haver de partir abans del canviar-se’n, es torna a reproduir, i la sensació de por, de vulnerabilitat i de fòbia a les aules torna a imposar-se, com els malsons que, una vegada i altra, la trastornen i la mantenen en vil. A poc a poc, Isona veu com el setge es fa cada vegada més estret, més cruel, més insuportable, i que els seus nous amics, el Miquel i la Laila, esdevenen també objecte de les burles, de les vexacions, dels ultratges i dels colps dels seus assetjadors, amics al seu torn dels antics assetjadors de l’institut on la Isona va ser testimoni del suïcidi del Marc. Però l’aparició, des del principi de la història, de Joan, cosí germà del Marc, suposa un canvi substancial en el que se suposa que hauria de ser el desenllaç d’un cas d’assetjament. Joan serà el desllorigador que farà que la trama d’aquesta novel·la que tracta un tema tan actual com oportú, com és el de «l’assetjament a les aules» –així és com subtitula l’autora el llibre–, acabe d’una manera tan inesperada com eficient per al lector.

LA MOSCA, ASSETJAMENT A LES AULES, es obra de Gemma Pasqual i Escrivà, nascuda a Almoines, l’any 1967. Amb aquest llibre va ser guadonada amb el Premi de narrativa juvenil Benvingut Oliver 2007. Llibre editat per Perifèric Edicions, Catarroja, en aquest passat any 2008.

EL LECTOR de Bernhard Schlink , amb traducció de Carme Gala Us presentem avui en el programa, una novetat editorial que no es nova però que reviu de nou a les prestatgeries del nostre país. Es tracte de El lector, obra semi autobiogràfica de l’escriptor alemany Bernkard Schlink, publicada l’any 1995 i convertida ben aviat en un gran èxit de vendes tant a Alemanya, com arreu del món.

El seu argument tracta de les conseqüències de l’Holocaust des d’una perspectiva poc habitual: la protagonista va treballar en diversos camps d’extermini. Michael Berg, un noi de quinze anys amb problemes de salut, un dia coneix la Hanna, una dona madura de més de trenta anys, amb qui inicia una relació amorosa, una història que hauran de viure en secret. Després d’anys de no veure’s, es retroben en un tribunal: en Michael és ara advocat, i la Hanna està acusada d’un crim del passat. Per a ell aquest passat obscur és una sorpresa, però, amb tot, continuarà fent-li de lector, com feia quan tenia quinze anys i eren amants secrets. Ara les històries que li llegeix les ha d’enregistrar en cintes magnetofòniques que li envia a la presó.

Aquesta re-estrena literària es veu complementada per l’estrena de la pel·lícula del mateix títol i que ha fet coincidir en la seva producció a un bon grapat de talents del cinema anglosaxó: els actors Kate Winslet i Ralph Fiennes. el director Stephen Daldry, el dramaturg i guionista David Hare i els productors Anthony Minghella i Sydney Pollack, que desgraciadament han mort tots dos sense haver pogut veure el film acabat. Però qui ha vist recompensat el seu treball en el film, ha estat kate Winslet que ha estat guardonada en el darrer lliurament dels premis Oscar, com a millir actriu per la seva interpretació.

El llibre publicat per Empúries amb un total de 176 pàgines, es una de les noves incorporacions al rànquing dels més venuts. S’incorpora al llistat del llibres de ficció en català en desena posició.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova