Es mouen ràpid. Uns pugen, altres baixen i molts es mantenen durant moltes setmanes entre els més venuts. Les vendes es mantenen a bon ritme, malgrat la crisi que patim. Una bona estona de lectura no suposa un cop negatiu a la nostra butxaca en els nostres temps de lleure.

I en aquest panorama que estem vivint, els que surten més beneficiats son els llibres econòmics, altrament coneguts com els llibres de “butxaca”. Les editorials veuen en els de “butxaca” un filó per mantenir el sector de les vendes en un punt òptim per anivellar els balanços econòmics. Per aquest motiu la distància entre que és publica un best-seller d’èxit i posteriorment es publica en format econòmic es mes curt.

Ja fa uns quants programes que ens em abocat a les novetats que han sortit al mercat literari i em deixat respirar el repàs del rànquing dels llibres més venuts. No hi havia masses novetats i la decisió de deixar respirar aquest apartat del programa anat força bé, per que observem que hi ha noves i interessants incorporacions i moviments a destacar.

Prenen de referència la informació que totes les setmanes publica El Periòdico de Catalunya en la seva edició dels dimecres, fem un cop d’ull a les vendes de les principals llibreries del país. Recull fet durant la setmana del 18 al 24 de març de 2009.

En l’apartat LLIBRES DE FICCIÓ en català, destacarem les noves incorporacions a la vuitena posició de EL NAS DE MUSSOLINI de Lluís-Anton Baulenas, editat per Proa amb un total de 336 pàgines, on viurem a través de la seva lectura, la història d’una noia comunista que intenta assassinar a Primo de Rivera.

En setena posició hi trobem OLOR DE COLÒNIA de l’autora Silvia Alcàntara. Aquest llibre evoca la vida d’una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap al anys 50, regeix la seva vida. El fet que molts homes i dones van viure en néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d’una fàbrica. Una fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l’escola per als fills, l’església, les botigues i les cases per viure-hi.

Per a tenir més detall d’aquesta novetat editorial, que com podem veure porta un bon nivell d’acceptació en les seves vendes, podeu assistir a la presentació del mateix aquest dimecres dia 1 d’abril a la biblioteca de l’Ateneu igualadí, a partir de les vuit del vespre, amb la presència de la pròpia autora, Sílvia Alcàntara. L’acte és organitzat per la llibreria igualadina “Llegim…?” i la pròpia entitat cultural.

Seguim el nostre recorregut pels més venuts en català, pel que fa ells llibres de ficció. En cinquè lloc FOGUERADA D’AGOST d’Andre Camilleri, que presenta un nou cas de l’inspector Salvo Montalbano. Edita Edicions 62. El quart en vendes es LA NOIA QUE SOMIAVA UN LLUMÍ I UN BIDÓ DE GASOLINA, de l’autor més llegit actualment, el suec Stieg Larsson. Porta 17 setmanes en llista i moltes d’elles en primer lloc. El tercer és tracte del darrer Premi Llull de novel.la 2009, L’ÙLTIM HOME QUE PARLAVA CATALÀ, escrit pel diplomàtic Carles Casajuana, que ha sabut donar forma literària a un tema tant complex com el del bilingüisme a Catalunya. Ho publica Planeta amb un total de 208 pàgines. Segona posició per la primera part de la trilogia “Mil.lenium”d’Stieg Larssson amb ELS HOMES QUE NO ESTIMAVEN A LES DONES. 36 setmanes de permanença entre els més venuts.

I finalment el més venut EL SILENCI de Gaspar Hernández. En només 4 setmanes s’ha situat entre els més venuts. El número 1 de vendes. El periodista, conductor del programa de Catalunya Ràdio “L’Ofici de Viure” i ara també escriptor, Gaspar Hernández, ha estat aquest passat dissabte dia 28 a la Sala de Socis de l’Ateneu Igualadí , per fer la presentació del seu lllibre “El Silenci”, Premi Josep Pla 2009.

L’acte organitzat per la Llibreria igualadina Llegim…?, va comptar amb la presència de prop d’un centenar de persones. La presentació va anar a càrrec del periodista Jordi Llavina, el primer cronista de la Festa Major d’Igualada, que a partir de la proposta d’Isidre Quintana va convidar a Gaspar Hernández a viure l’experiència de ser el cronista de la festa més gran de la ciutat. Hernández es va mostrar ben obert a la proposta, i ho va acceptar davant de tots els seus admiradors i seguidors.

Desprès de respondre diverses preguntes del public assistent, l’autor va signar exemplars del seu llibre, on explica la història de Umiko, protagonista d’aquest relat que parla de la meditació i la curació a partir de tècniques allunyades de la medicina tradicional. “El Silenci” és editat per Destino amb un total de 224 pàgines.

Pel que fa els llibres de NO FICCIÓ en català, el best-seller EL SECRET de Rhonda Byrne, és el número 1 amb 57 setmanes en llista. En segon lloc la visió personal de Catalunya de l’autora Patricia Gabancho titulat CRÒNICA DE LA INDEPENDÈNCIA, editat per Mina.

Tercera posició per recuperat ME’N VAIG del desaparegut actor Pepe Rubianes, editat Ara Llibres. En quart el GOMORRA amb les interioritars i secrets de la camorra napolitana escrit per Roberto Sabiano i la novetat amb la incorporació del darrer llibre de Josep Maria Espinàs amb la descripció de les seves rutes a peu. En aquest nou volum l’escriptor català recorre a peu terrer murcianes. El seu títol A PEU PER MÚRCIA, edita La Campana amb un total de 224 pàgines.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova