Aquesta és la imatge de la Plaça de Cal font al voltant de quarts de vuit del vespre. Les parades de llibres i roses en màxima ebullició de visitants i vendes. També en ple ritme les terrasses de les diferents cafeteries de la mateixa plaça, que com podem comprovar han viscut una excel.lent jornada. Aquesta és una primera aproximació de com anat aquesta Diada del Llibre i la Rosa, el Sant Jordi 2009, també celebrant arreu a arreu el Dia Internacional del Llibre.

“Tot i la crisis…”, aquest seria un encapçalament de crònica molt típic, però podem dir que la jornada del llibre i la rosa, ha estat rodó. Pel que fa el temps, hem gaudit d’un preludi de petit estiuet, amb temperatures que han tocat el sostre dels 30 graus. Un sol lluent i lluminós ha ajudat que les parades de llibres arreu del país hagin tingut un color especial. Les roses amb la seva vermellor, un clàssic, ha estat el color predilecte per ser regalat i els llibres han estat, una diada més, l’element destacat d’aquesta jornada, la més esperada pels que els escriuen, els que decideixen quins es publiquen, els que ho distribueixen i els venedors.

I segons les primeres estimacions, en el moment de redactar aquesta primera crònica del Sant Jordi 2009, “Els homes que no estimaven les dones” d’Stieg Larsson, tant el català com en castellà ha estat el líder de vendes d’aquest Sant Jordi. La segona part “La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina” del mateix autor, és el segon més venut en castellà, mentre que “El Silenci” de Gaspar Hernández, és el segon de ficció més venut en català. En l’apartat no-ficció, destaquen “Crònica de la independència” de Patricia Gabancho i “Anatomía de un instante” de Javier Cercas. Tots aquestes novetats editorials han estat presentats en les diferents edicions del “Vols llegir?” d’aquesta temporada.

La Diada del llibre ha fet possible iniciatives tant originals com per exemple la que ha fet que els passatges de diverses línies dels Ferrocarrils de la Generalitat, entre les que hi ha la del Llobregat-Anoia, hagin estat obsequiats avui amb un llibre. Un recull de contes de l’autora Mercè Rodoreda, titulat “En el tren i altres contes”, editat conjuntament pels FCG, edicions 62 i Alstom.

Destacarem també una altra iniciativa que ha tingut lloc fora de Catalunya, on també és celebra el Dia Internacional del Llibre. En aquest cas a Astúries, on la nostra companya de Ràdio Nova Mireia Rúbio ha presentat el seu primer llibre editat el passat 2008, titulat “El abrazo náufrago”. l’autora anoienca ha acceptat la invitació de l’Ajuntament de Colunga per fer la presentació del seu llibre en terres asturianes, on està ambient el relat.

I més enllà, a Holanda, el Casal Català d’Amsterdam ha repartit entre els seus socis punt de llibre que incorporen la traducció al neerlandès de dos microcontes de l’escriptor capelladí Joan Pinyol, dos relats que formen part del llibre “Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna”.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova