El barri londinenc dels llibreters, Charing Cross, ha estrenat el passat dilluns 27 d’abril, en un dels seus establiments, la revolució del món editorial en format “ara mateix”. Ho podríem definir com el “llibre a la carta”. Es tracte de l’Expresso Book Machine o EBM, la màquina exprés del llibre. És la nova poderosa impresora làser de l’editora Blackwell. Una màquina superdotada que en qüestió de minuts pot imprimir i enquadernar un llibre a petició del client, del catàleg de llibres del que disposa l’establiment.

D’aquesta manera una obre del gruix del clàssic “Oliver Twist” de Charles Dickens, pot ser impresa en només cinc minuts i perfectament enquadernada i preparada per ser lliurada al client en quatre minuts. La màquina, de la qual únicament n’existeixen tres exemplar en el món, té accés a més de 400.000 publicacions digitalitzades, fet que equival al contingut d’unes 50 llibreries de dimensions mitjanes.

Aquest arxiu electrònic podria arribar al milió de títols per a final d’any. Segons un portaveu de l’editora Blackwell: «Simplement prement un botó la gent pot tenir accés en format de butxaca a les seves còpies favorites de clàssics, novel·les psicològiques o policíaques, o llibres difícils de trobar».
L’editora pensa instal·lar-hi pròximament una altra impressora Espresso si els tres mesos de prova a la capital són un èxit. L’EBM, que costa una mica més de 70.000 euros, també brinda l’ocasió d’imprimir de forma professional tot tipus de treballs i és una alternativa que il·lusionarà els escriptors principiants. «Els amants dels llibres tindran la possibilitat de recuperar títols rars i els aspirants a autor podran veure les seves obres impreses», ha assenyalat Phill Jamieson, cap del departament de màrqueting. «A més –afegeix–, a l’eliminar la devolució de llibres no desitjats, s’ajudarà a reduir les emissions de diòxid de carboni». Ara caldrà saber el parer de les editorials d’arreu del món envers aquest nou invent del llibre a la carta, l’anomenat llibre “Espresso”, que s’afegeix a l’altra revolució del moment, els llibres digitals.

Font: El Periódico de Catalunya – Foto: AFP/Leon Neal
Josep Maria Solé – “Vols Llegir?” – Ràdio Nova