En l’edició del diari La Vanguardia del passat 25 d’abril i en diversos portals a internet, entre ells Vilaweb ens han donat a conèixer una notícia curiosa relacionada amb l’escriptor suec, Stieg Larsson, l’autor de la trilogia Millenium, encapçalada per l’èxit de vendes “Els homes que no estimaven les dones”, i que va morir poc abans de publicar-se les seves novel·les i per tant no va poder assaborir l’èxit de les seves novel·les.

El fet noticiabe és que els drets d’autor de l’escriptor suec estan en aquests moments en mans del seu pare i el seu germà. La seva dona Eva Gabrielsson, amb més de trenta any de convivència comuna, es qui hauria de rebre aquests drets però la llei sueca no reconeix cap dret a les parelles no casades ni inscrites al registre, perquè es basa en el dret germànic, que prioritza el dret de sang.

Larsson i Eva no es van casar per què el seus noms no apareguessin al registre perquè ell era amenaçat de mort per l’extrema dreta. Ara es fans lectors del treball literari d Stieg Larsson, han volgut solidaritzar-se amb la seva dona i han obert una pàgina d’ajut a la vídua. En aquesta pàgina, s’hi poden fer aportacions dineràries perquè Gabrielsson pugui satisfer les despeses econòmiques de la batalla legal que va emprendre fa més de tres anys.

La proposta de la web supporteva.com és que els lectors ofesos amb aquesta situació, facin una donació d’uns 2,26€ per cada llibre o pel.lícula que hagin llegit o vist. Aquesta quantitat equival a la meitat dels drets d’autor per cada llibre venut. Depenent del grau d’indignació la quantitat pot variar. Així doncs, si el lector està molt ofès, el donatiu pot augmentar fins els 5,28€, i si realment està molt furiòs l’aportació pot ser variable i voluntaria, a partir d’un mínim establert de 11,32€.
Eva Gabrielson en declaracions al diari La Vanguardia, arrel de l’èxit de vendes dels llibres de Larsson a la Diada del Llibre, tant en català com en castellà, declara que se sent “…molt honrada per l’èxit del Sant Jordi i sorpresa alhora. Percebo que Stieg s’ha convertit en una persona molt estimada, ja no només per a mi, sino també pel públic català”. Afegeix també: “…més enllà del pur entreteniment cultural, en el cas d’Stieg i la seva obra, ha provocat una afinitat amb el lector en tot el món amb les seves idees, el seu coratge i amb el seu combat contra la injustícia i la discriminació, tan evidents en tota la sèrie en tota la sèrie Millenium.”

Recordem que fins el moment s’han venut arreu del món més de 12 milions d’exemplars de la trilogia. A casa nostra els dos primers volums, encapçalen des de fa moltes setmanes el rànquing dels llibres més venuts i justament la primera part, “Els homes que no estimaven les dones” ha estat el llibre més venut de ficció en català en la Diada del llibre, el Sant Jordi.

Font: La Vanguardia – Vilaweb

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova