Gràcies per seguir-nos totes les setmanes. Ja sigui escoltant el programa que setmanalment emet Ràdio Nova de Vilanova del Camí, via FM o per internet des de la plana web: radionova.cat

A data d’avui, 9 de juny de 2009, moment que estem redactant aquestes línies, resten dos programes més per emetre. El darrer espai serà el dilluns dia 22 d’aquest mes. D’aquesta manera ja preparem les nostres maletes per marxar de vacances. Però abans volem recordar als nostres oïents del programa i lectors d’aquest bloc, que duran l’estiu mantindrem obert el nostre canal de comunicació a través de la xarxa amb el bloc del programa.

El nostre nivell de lectura és manté en bon grau. Personalment fa pocs dies que he acabat de llegir dues propostes de lectura ben diferents. Per un costat una molt interessant lectura de LA BIBLIA DE BARRO, obra de la periodista i escriptora Julia Navarro, editat el 2005 i que jo he llegit amb un volum especial editat durant el passat any 2008, dins de la col.lecció “Bestsellers” que va publicar en format “promocionable”, el diari El País. Per espai de 767 pàgines, Julia Navarro en fa viatjar fins els temps bíblics pasant per l’Europa de la Segona Guerra Mundial, Egipte, Síria, Estats Units, Itàlia, Espanya i l’Irak de Sadam. La base argumental presenta a Clara Tanenberg, neta d’un poderòs home que te l’arqueologia com a puntal dels seus negocis i que a més te un obscur passat. Clara fa l’anunci en un congrès, el possible descobriment d’unes fustes, que de ser autèntiques, poden suposar la prova científica de l’existència del patriarca Abraham.

A partir d’aquest anunci, comença a desenvolupar-se tot un seguit de conspiracions en diversos fronts internacionals per fer-se amb aquestes peces arqueológiques, i alhora i motivat per una venjança, la mort de qualsevol membre del clan Tanenberg.

D’altra banda i també he llegit l’èxit de la temporada: ELS HOMES QUE NO ESTIMAVEN LES DONES, d’Stieg Larsson. Obra que tal i com anuncía la publicitat del mateix: “no comencis a llegir-la un diumenge a la tarda, perquè pot acabar fregant-te els ulls i descobrint amb sorpresa que són les 5 del matí i que a les 7 has d’anar a treballar”.

L’obra considerada ja com la novel.la negra de la dècada, ja l’han llegit més 12 milions de lectors arreu del món. l’Estil Larsson, l’escriptor suec Stieg Larsson, que no ha vist en vida l’èxit de la seva trilogia, recordem que va morir l’any 2004 tot just quan va acadar de lliurar els originals a la seva editorial, ara es veu recolzat aquest impacte editorial amb la pel.lícula que és basa aquest primer llibre.

l’estrena als cinemes de casa nostra va tenir lloc el passat 29 de maig. I ja s’ha fet públic que a les darreres setmanes d’aquest 2009 arribarà la segona pel.lícula, LA NOIA QUE SOMIAVA UN LLUMÍ I UN BIDÓ DE GASOLINA, i que el proper any 2010 també s’estrenarà la tercera part de la trilogia MILLENIUM, titulada LA REINA AL PALAU DELS CORRENTS D’AIRE.

Per cert, vull recordar que el proper dia 18 d’aquest mes es publica en el nostre país la segona part de la trilogia, on els seus protagonistes, el periodista Mikael Blomkvist i la hacker Lisbeth Salander, tornen per fer-nos gaudir d’un nou cas de novel.la negra.

A les dues recomanacions de lectura fetes per part meva, vull afegir l’actual. L’autora és Susana Fortes, nascuda a Pontevedra l’any 1959. Llicenciada en Geografía i Història per la Universitat de Santiago de Compostela i també en Història d’América per la Universitat de Barcelona. L’any 2003 va ser finalista del Premi Planeta amb l’obra EL AMANTE ALBANÉS. També ha publicat interessants propostes com LAS CENIZAS DE LA BOUNTY (1998), TIERNOS Y TRAIDORES (1999), i el quadern de cinema ADIÓS, MUÑECA (2002). La seva darrera novel.la, publicada el passat 2006, EL AZAR DE LAURA ULLOA, editat per Planeta, va rebre el Premi de la Crítica per l’Asociación de escritores y críticos de la Comunitat Valenciana.

QUATTROCENTO, editat el 2007 i que ara és el meu llibre de lectura, va ser redactat per Susana Fortes, arrel de la publicació a la contraportada de el diari EL PAÍS, el 20 d’octubre del 2004, on es feia esment de la primícia d’un assessinat que havia estat ocult durant més de cinc-cents anys. Un lectura que sedueix i que fa una recreació adaptada al gust d’aquesta escriptora, d’un crim que la història ha tardat cinc-cents anys a resoldre.

Quan l’hagi acabat de llegir us farè cinc cèntims del mateix. Ara per ara, estem preparant els dos darrers programes de la temporada. Caldrà estar molt atents a les darreres novetats editorials d’aquests dies, perquè de ben segur, moltes d’elles tindran un lloc en l’equipatge de vacances.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova