Aquests dies en diversos mitjans de comunicació, es fa ressò del futur ja present del llibre digital. El passat dissabte dia 25, el prestigiòs programa de TVE “Informe Semanal” va oferir un reportatge per explicar-nos el “que, com i quan” del llibre digital, especialment en aquest país que vora la meitat dels ciutadans encara no han sentir parlar del “ebook”, un dels termes amb que és denomina el nou suport de lectura, segons les dades resultants de l’enquesta elaborada pel CIS (Centre de Investigaciones Sociológicas), el passat mes de juny i que aquest blog també us ho ha explicat. Interesant reportatge que us convidem a veure’l. (en aquesta crònica us adjuntem l’enllaç amb la pàgina de TVE).

El debat sobre aquest nou suport electrònic que està cridat a ser la revolució del sector editorial i per a totes les parts: escriptors, editors, editorials i lectors, ja està obert. Tot i que estem al principi del canvi, tothom està a l’espectativa de com afectarà a totes les parts el nou format.
A l’Estat Espanyol ja fa més de dos anys que és comercialitza, malgrat que encara son poques les llibreries que ofereixen el llibre electrònic i que el seu punt de venta més sol.licitat és, ara per ara als comerços de material electrònic i grans superfícies. En altres països porten un cert avantatge, principalment als Estats Units on els nivells de venta són molt bons. Animats principalment per la oferta que ofereix una de les llibreries més importants, principalment a travès de la xarxa: Amazon. També la marca Google s’ha afegit a aquest filò. A la seva pàgina Google Books, hi podem trobar una gran quantitat de llibres digitalitzats, per ser descarregats al nostre ordinador o llibre electrònic, i ser llegit evidentment.
Ara la digitalització arriba a casa nostra, segons la informació que hem extret de El Periódico de Catalunya, Google Llibres ja ha digitalitzat 35.000 exemplars de la Biblioteca de Catalunya, gràcies a l’acord que van arribar les dues parts, a principis de 2007. Tots els volums estan lliures de drets d’autor i es poden consultar també a l’adreça en català.
Entre els llibres que ja es poden consultar íntegres –la majoria editats al segle XIX– destaquen Don Joan de Serrallonga (1868), de Víctor Balaguer; Contes de l’avi (1867), de Serafí Pitarra; Crònica catalana (1860), de Ramon Muntaner; Espill o llibre de les dones (1865), de Jaume Roig, i El criteri (1862) de Jaume Balmes.
En total es digitalitzaran 100.000 llibres de la Biblioteca de Catalunya, la directora de la qual, Dolors Lamarca, ha indicat avui en roda de premsa que si hagués emprès aquest projecte en solitari els hauria costat al voltant de sis milions d’euros.
D’altra banda, Google Books també ha tancat altres acords amb diverses biblioteques catalanes com son: la de Montserrat, la de l’Ateneu Barcelonès, la del Centre Excursionista de Catalunya i la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona.
la Generalitat de Catalunya ha avalat aquest acords per la digitalització dels fons de biblioteca. El Conseller de Cultura i Mitjans de comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha admès en declaracions als mitjans, que que aquest acord va suscitar “una certa tensió” social en el moment en què es va firmar, però del resultat ara en fan un balanç “extremadament positiu”. S’ha de tenir en compte, va afegir, que el català és de les 30 llengües més usades a internet. Actualment, el català és el 14è idioma en el rànquing dels més usats a Google Books, segons confirma un dels seus màxims representants.
El llibre electrònic comença a fer el seu camí. Arribarà a substituir al suport de paper?. La resposta dels que hi entenen a la matèria és que no. Una de les editores més prestigioses del país, la catalana Carme Balsells, en declaracions al reportatge de “Informe Semanal”, afirma que no es poden posar fronteres als nous suports, si aquests fan augmentar el total de lectors.
El futur del llibre electrònic ja és un present, estarem atents !!!
Font: TVE – “Informe Semanal” / El Periódico de Catalunya edició dilluns 27.07.09
Josep Maria Solé – “Vols Llegir?” – Ràdio Nova