Llibres, pintures, videos, mapes i fotografies al teu abast, al teu ordinador gràcies a l’objectiu plantejat per la biblioteca virtual coneguda amb el nom d'”Europeana“. Ara la seva meta i quan només fa un any que es va fundar, es poder oferir als internautes prop de 10 milions de continguts l’any 2010. En l’actualitat aquesta biblioteca virtual ofereix un 4,6 milions d’arxius culturals. El portaveu de la “Societat de la Informació”, Martin Selmayr, ha declarat que aquesta xifra és insuficient i que s’està treballant per doblar aquests continguts.
La major part dels continguts que s’incorporen a Europeana són documents que ja han perdut els drets d’autor, perquè prescriuen 70 anys després de la mort de l’autor. No s’inclouen, per tant, les obres “orfes” ni els llibres descatalogats. Entre les causes que obstaculitzen la digitalització de continguts hi ha els drets d’autor i la falta de motivació dels estats implicats. Viviane Reding, comissària de la Societat de la Informació, ha afirmat que els estats europeus segueixen actuant “per sota de les seves possibilitats”, i que per això “només un 5% dels llibres digitalitzats a la UE són accessibles a través de Europeana. També ha dit que ja va sent hora que Europa deixi d’admirar els progressos d’altres continents en digitalització de continguts, perquè si aquí no s’avança prou és perquè “no es fan els deures”. A més, segons Reding, també cal un canvi en la normativa europea sobre drets d’autor, per tal d'”adaptar-la a l’era digital”.
Afegirem a aquesta informació que Europeana està disponible en català.
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova