En aquests darrers dies d’agost, on tot aparentment s’atura i és relaxa, l’actualitat literaria ens ha fet saber la mort de l’editor i crític literari Isidor Cònsul a l’edat de 61 anys. El motiu de la seva mort ha estat un càncer de pulmó que se li va diagnosticar fa uns mesos. El director de l’editorial Proa va néixer a Bellpuig, a l’Urgell, l’any 1948.

Va estudiar Magisteri i Filologia Romànica i va exercir com a professor de Batxillerat i universitari. Però la seva activitat més destacada ha estat en el món de l’edició, la crítica i la investigació literària. Va fer diversos treballs sobre Jacint Verdaguer i va crear per a Catalunya Ràdio els guions de “Verdaguer, 100 anys”, emesos l’any 1988.Cònsul també va ser secretari del Centre Català del Pen Club entre els anys 1988 i 1996 i president del Comitè de Traduccions i Drets Lingüístics del Pen Club Internacional entre el 1995 i el 1999. La seva feina a Proa estava orientada a editar col·leccions de narrativa i poesia, assaig i teatre, estudis literaris i històrics, reflexió i debat cultural, amb una especial atenció a la formació de nous lectors amb l’edició comentada d’obres clàssiques.

L’últim treball de Cònsul és “Ànima de bolero”, una recopilació de contes que ja havia acabat i que l’editorial Empúries publicarà a títol pòstum el mes de novembre. Més de 500 persones han assistit aquest dissabte a la sala del tanatori de Les Corts, on s’ha celebrat el funeral.

Font: 3cat24.cat

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova