Comença setembre. Tret de sortida per la cursa d’una nova temporada que omplirà de nou els prestatges de les principals llibreries del país. Senyores i senyors…, estimats lectors: ja hi som!!!

Juliol i agost ens han portat un bon grapat de novetats literaries, però és evident que no tantes com en plena temporada. Aquest blog ha estat atent a les noves propostes de lectura i setmanalment us hem informat puntualment. Aquestes novetats d’estiu més les que ara s’incorporin, seràn els llibres que dominaran el rànquing de les ventes a les llibreries, tant en botiga com a la xarxa. I atenció que en aquest darrer quatrimestre de l’any i principalment durant les festes de Nadal, l’e-book o més col.loquialment, el llibre electrònic serà una nova eina de lectura que anirà agafant posicions a les prestatgeries.

Molt aviat, també el “Vols llegir?” encetarà una nova temporada a la sintonia de Ràdio Nova-Vilanova del Camí. Serà la cinquena. La data prevista pel nostre retorn és el 28 de setembre, i com ja és habitual al nostre espai: els dilluns de vuit a nou del vespre.

En les properes setmanes, totes les novetats que incorporarem al blog tindran com a nexe comú el títol de: “Els lectors que si estimen els llibres”, tot fent una versió molt lliure del títol literari més destacat de l’any: “Els homes que no estimaven les dones”, primera part de la trilogia que a hores d’ara continua en les tres primeres posicions dels llibres més venuts, aquí, allà i més enllà. Una trilogia signada per Stieg larsson.

I aquesta primera part la dedicarem a presentar les novetats literaries de la tardor, en català i que jugen amb la memòria de personatges tant destacats com l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol que publica el segon volum dels seus records i peripècies. Les editorials, però, no obliden altres gèneres com la narrativa o el relat, i també podrem trobar llibres d’autors consagrats, com un recull de contes del desaparegut Manuel de Pedrolo, o d’altres més mediàtics, com el del “polonès” Toni Soler.

Anem per parts. Després de l’èxit, fa dos anys, del primer volum de les memòries de l’expresident català Jordi Pujol, el dia 6 d’octubre arribarà a les llibreries la segona part, que ocupa el període que va dels anys 1980 a 1993.L’editorial Proa avança que, amb “franquesa i vivacitat”, Pujol tracta aquí episodis crucials de la història recent, com el 23-F i el paper d’alguns polítics en l’intent de cop d’estat, la querella de Banca Catalana o la complexa situació de CiU davant el referèndum de l’OTAN. També es parla de l’operació reformista de Miquel Roca, la creació de TV3, els Jocs Olímpics, el seu relleu dins de Convergència, i inclou alguns documents inèdits, com una carta al rei Joan Carles i una altra a Felipe González. Tot plegat conforma aquest llibre que, segons l’editorial, “és difícil que deixi indiferent”.

Un altre personatge que ens convida a fer un repàs a la nostra memòria és l’editor Josep Maria Castellet que torna als prestatges el novembre del 2009 amb “Seductors, il·lustrats i visionaris” (Edicions 62), una recopilació inèdita de textos memorialístics que conformen els retrats literaris de Manuel Sacristán, Carlos Barral, Gabriel Ferrater, Joan Fuster, Alfons Comín i Terenci Moix. També aquest novembre, l’expresident del Barça Agustí Montal, que va fitxar Johan Cruyff, presentarà “Memòries d’un president blaugrana en temps difícils” (Proa). I sense deixar el món del futbol crida especialment l’atenció el volum “Un any al paradís” (Ara Llibres), d’Andrés Iniesta, un relat íntim i personal que serveix al futbolista per rememorar els episodis clau del millor any de la seva vida i que veurà la llum al setembre.

Pel que fa la narrativa, aquest setembre comença amb diverses apostes. Una d’elles és la nova novel·la del televisiu Toni Soler, “L’última carta de Companys” (Columna), en què un Mosso d’Esquadra rep l’encàrrec de modificar el passat i rescatar el president Companys del castell de Montjuïc. Una altra novetat serà l’antologia de contes de Manuel de Pedrolo, a càrrec d’Edicions 62, amb selecció i epíleg de Jordi Coca.L’editorial La Magrana proposa dues reedicions i una novetat. Tornaran a veure la llum “Ronda naval sota la boira”, de Pere Calders, i “Prínceps”, de Josep Maria Carandell. D’altra banda, al novembre està previst que ja pugui llegir-se la nova obra d’Imma Monsó, “Una tempesta”, després de l’èxit d'”Un home de paraula”.

I per finalitzar aquest primer repàs de novetats per ser escollides i llegides, podem triar les traduccions de primeres espases mundials com “Un món desajustat”, d’Amin Maalouf, que editarà La Campana; “Meridià de sang” (Edicions 62), de Cormac McCarthy; “El Gattopardo” (Proa), de Tommasi de Lampedusa; “El vencedor està sol” (Proa), de Paulo Coelho; “La mort de Bunny Munro” (Empúries), de Nick Cave, o “La meva mare”, de Tahar Ben Jelloun.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova