També podríem titular aquesta crónica com un “4×1 per a Isabel Coixet”. La directora catalana amb difusió internacional viu uns bons moments de glória, gràcies al treball realitzat amb la seva obra literaria trapassada al cinema i que te possibilitats d’arribar a Hollywood. A finals d’agost va arribar a les prestatgeries de les llibreries del país la seva creació en format de llibre: “Mapa dels sons de Tòquio”, editada per Tusquets. Alhora la seva obra ha servit per crear la pel.lícula per a la pantalla gran i que es va estrenar en les mateixes dates de la posada a la venda del llibre.
La novel.la explica la l’enigmàtica història entre Ryu, una assassina a sou, i David, un espanyol que té un negoci de vi a Tòquio. Els seus destins es creuaran quan Ryu rebi l’encàrrec d’assassinar-lo. Els dos personatges són encarnats en la pel·lícula per Rinko Kikuchi (“Babel”) i l’actor català, Sergi López (“El laberinto del fauno”). A “Mapa dels sons de Tòquio” es troben els ambients foscos del cineasta Wong Kar Wai i els personatges solitaris de l’escriptor Haruki Murakami, els dos autors que més han influït en la directora catalana. Alguns ja han definit el film com a inclassificable, marca particular de la creadora de “La vida secreta de les paraules”, una pel·lícula més romàntica i més eròtica que mai i totalment negra.

El film va ser presentat aquesta passada primavera al Festival de Cannes, amb molt de ressó. Un dels incondicionals de la directora, el també director nord-americà Quentin Tarantino, va fer una molt bona valoració de la pel.lícula.

D’altra banda la pel.lícula de Coixet ha estat triada conjuntament al altres dos títols, per l’Acadèmia del Cinema Espanyol per aspirar a representar el cinema espanyol en la 82a edició dels Oscar de Hollywood. Les altres dues candidates son: “El baile de la victoria” de Fernando Trueba i “Gordos”, de Daniel Sánchez Arévalo. El 29 de setembre se sabrà definitivament quin d’aquests tres films, serà el seleccionat per la candidatura. En tot cas, l’elecció final és en mans dels acadèmics nord-americans.

El punt negatiu a l’estrena de “Mapa dels sons de Tòquio” ha estat la demanda legal que ha rebut Isabel Coixet aquesta setmana. El cartell promocional de la pel·lícula seria un plagi d’una instantània feta pel fotògraf basc Javier Aramburu, que es va publicar a la revista de moda “Avenue Illustrated” l’estiu de l’any passat. L’artista ha denunciat la directora i la productora de la pel·lícula, Mediapro, i els acusa d’haver copiat i retocat el seu retrat. El representant del fotògraf qualifica de prepotent la posició de Mediapro i considera vexatòria l’oferta econòmica que assegura que han rebut. Diuen que això ha propiciat que vagin als tribunals.

Font: 3cat24.cat
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova