Ningú dubte que Larsson, Stieg Larsson, és l’escriptor de l’any. L’autor suec que va morir l’any 2004 i que no ha vist en vida l’èxit de la seva trilogia literaria, continua encapçalant els rànquings de vendes de llibres d’arreu del món i evidentment, també a casa nostra.

Peró de tant en tant, la trilogia “Millennium que s’ha fet amb la primera posició durant moltes setmanes en el ràquing, ha deixat pas a una altres novetats editorials. Però només ho ha fet en dues ocasions. La primera, el passat mes de juny amb l’obra de l’escriptor i advocat Ildefonso Falcones amb “La mà de Fàtima”. I aquesta setmana, l’escriptora Isabel Allende amb la seva obra “La isla bajo el mar”, s’incorpora en primer lloc dels llibres de ficció en castellà. Aquesta nova obra que aquest bloc us la va presentar el passat 13 d’agost, porta cinc setmanes en el llistat dels més venuts. Publicat per Plaza & Janés, aquest novel.la està protagonitzada per una esclava que lluita per la seva llibertat en el Santo Domingo del segle divuit.

A part del número 1 per Isabel Allende, en segona i tercera posició hi trobem el tercer i segon lliurament de la trilogia Larsson, respectivament. En quart lloc, l’esmenat llibre d’Ildefonso Falcones, “La mà de Fàtima” editat per Grijalbo en castellà i Rosa dels vents en català. En cinquena posició, de nou Larsson amb la primera part de la trilogia. Destacarem en aquest llistat dels mes venuts en l’apartat de “ficció”, la incorporació en vuitena posició per l’obra de l’escriptor japonès Hiromi Kawakami. “El cielo es azul, la tierra blanca”, editat per Acantilado, aquesta novel.la contemporània ens vol seduir la nostra lectura amb la història d’amor que te per escenari el Japó actual.

Pel que fa el llistat dels llibres de “no ficció” en castella, en la setmana del 23 al 29 de setembre, és situa en primera posició i amb tres setmanes des de la seva incorporació, la reconstrucció de la cruenta invasió aliada de Normandia. Es tracte de “El dia D. La batalla de Normandia”, original de Antony Beevor, editat per Crítica. Volem destacar també les 105 setmanes de permanença en aquest rànquing per “El secreto” de Rhonda Byrne, editat per Urano. Atenció per la tercera posició. En aquest punt hi trobem el relat personal d’un del banquers de l’època del “pelotazo”. De ser una figura de màxim nivell en l’econòmia, en la societat i políticament ben situat, a passar a ser un reclús a la presó. Es tracte del relat de Mario Conde, ara ex-banquer, que a les pàgines de “Memoria de un preso”, explica les seves vivències entre les quatre parets d’una presó. El llibre te un volum de 672 pàgines i és editat Martinez Roca.

En quarta posició dels llibres en castellà de “no ficció”, el diari personal del jugador del Futbol Club Barcelona, Andrés Iniesta, en l’any del “Triplet”, i en cinquè “Anatomia de un instante”, obra original de Javier Cercas, amb una radiografia del cop d’estat del 23-F. Editat Mondadori amb un total de 462 pàgines.

Font: El Periódico de Catalunya – edició 30 de setembre de 2009

Josep Maria Solé – “Vols llegr?” – Ràdio Nova