Sant Pedor, La Masia, futbol, Barça, Barcelona, Itàlia, autodidacte, tossut, llest, obsessiu, perfeccionista, discret, hàbil, Copa-Lliga-Champions, Triplet…, totes aquestes paraules tenen un denominador en comú: Pep Guardiola. Us exposem i recomanem la lectura d’aquestes tres novetats editorials publicades en el decurs d’aquest 2009. I de ben segur que no seran les úniques propostes de lectura que sortiran al mercat envers a l’entrenador del Futbol Club Barcelona.

“PEP GUARDIOLA. DE SANTPEDOR A LA BANQUETA DEL BARÇA. TOTES LES CLAUS DEL SEU ÈXIT”, de Jaume Collell (Columna)
Al voltants de la Diada de Sant Jordi va aparèixer al mercat el primer referent literari amb la figura de l’entrenador del Futbol Club Barcelona, Pep Guardiola. Llibre que va encapçalar el rànquing de vendes de la Diada del Llibre.

Les parets i les portalades de la placeta de Santpedor, on va néixer Pep Guardional, conserven els tocs insistents d’aquell jovenet escanyolit i inquiet, que cada any demanava una pilota als Reis Mags. El futbol es va convertir des dels tres anys en el joc exclusiu dels caps de setmana i dels estius. Quan es va fer adolescent, va ingressar a la Masia del Barça, gràcies als seus mèrits inicials. Ja tenia fusta de futbolista. Amb dinou anys va fer el salt al camp de gespa de Camp Nou i a partir de les hores, va fer una carrera futbolística que va acabar a l’altra banda de l’Atlàntic.

Guardiola és tossut, llest, hàbil i autodidacte. A més d’obsessiu i perfeccionista. El seu objectiu: ser entrenador. Te altre aficions a part del futbol. Coneix i admira al poeta Martí i Pol, i es seguidor del músic i cantant Lluís Llach. Es culte, educat i discret. I ara te a les seves mans el destí del Barça. Un destí que ja és una realitat. Un gran Barça i ell, un gran entrenador, però sempre tocant de peus a terra.

L’escriptor Jaume Collell n’ha fet un retrat ben detallat d’en Guardiola. “Pep Guardiola. De Santpedor a la banqueta del Barça. Totes les claus del seu èxit”, editat per Columna.

“ESCOLTANT GUARDIOLA. El pensament futbolístic i vital de l’entrenador del Barça en 150 frases”, de Josep Riera Font (Cossetània Edicions)
De recent aparició al mercat, aquest llibre de “no ficció”, s’incorpora directament a la segona posició del rànquing dels més venuts, durant la setmana del 23 al 29 de setembre de 2009, segons el llistat publicat pel diari “El Periódico de Catalunya” en la seva edició del 30 de setembre. El seu autor presenta a Pep Guardiola com un personatge que sedueix. Però no és dels que perd el temps presumint, sinó convencent. Amb fets: ha convençut tothom en la seva primera temporada a la banqueta del primer equip del Barça: copa, lliga i Champions, un joc que provoca satisfacció i admiració i, sí, l’inoblidable 2-6 al Bernabeu. I amb paraules: la seva seva seducció també ha estat universal, perquè no només té idees, sinó que les sap explicar i aplicar. Aquest llibre tracta de tot això: de la força de les idees i les paraules. Del pensament de Guardiola aplicat a la seva gran passió: el futbol.

L’autor d’aquest retrat d’en Guardiona és Josep Riera Font, nascut a Osor (Selva) el 1963. És llicenciat en filologia catalana i periodista. El 1987 s’incorpora al diari El Punt, on ha exercit diverses funcions. Entre altres, va ser redactor en cap de l’edició de les comarques gironines i també el primer director del diari al Maresme. El 2002 es va incorporar a l’equip fundacional d’El 9 Esportiu de Catalunya com a director adjunt i des del novembre del 2003 n’és el director, càrrec que compagina amb el de director adjunt d’esports del Grup El Punt. També dirigeix la col·lecció Fora de Joc de Cossetània Edicions, dins la qual és coautor del llibre “Van Barça. El FC Barcelona i Holanda, més que una relació”.

“PARAULES DE PEP”, de Santi Padro i Xavier Garasa (Ara Llibres)
Tercera i darrera novetat, per ara, amb l’entrenador del Barça com a protagonista. Novetat que també ha entrat amb força en el rànquing dels llibre de no ficció en català més venuts. Situat en tercer lloc. En aquest cas es tracta d’un llibre basat en un programa especial emès per TV3, dedicat a Pep Guardiola. Una exhaustiva feina d’edició i de llargues nits a la sala de muntatge va donar a llum una de les produccions de més èxit de TV3, “Paraula de Pep”, emesa per primera vegada la setmana abans de la final de Roma, amb una audiència rècord. Santi Padró, amic de Pep Guardiola, i Xavier Garasa, van ser els directors del programa i els responsables de l’edició dels seus continguts.
El llibre, com el programa, vol ser un homenatge a l’esforç, a la filosofia i a les paraules d’un home, Pep Guardiola, que amb el seu treball ha transformat

un equip i ha commogut una afició arreu del món. Editat per Ara Llibres amb la participació de Televisió de Catalunya, el llibre disposa d’un total de 128 pàgines.

Font: El Periòdico de Catalunya, Editorial Columna, Cossetània Edicions, Ara Llibres

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova