Anem a “caçar bolets”?. Ja ha arribat l’època de l’any on els experts i els que de manera “profana”, van al bosc a buscar bolets. Els que en saben molt sobre la “caça i captura” dels rovellons, llanegues i altres espécies boletaries, tenen el seu propi espai de reserva i no expliquen on els van a recollir, no sigui que vingui un altre i es faci amb el botí. I els que practiquen l’anar a “buscar bolets” com una distracció de cap de setmana, i si en troben “bingo”, fan la pregunta de: “on els vas a buscar?”, i la persona que te el seu secret no vol pas confirmar de cap manera, on els va a recollir.

Es temps de bolets i per aixó, volem fer la nostra propia collita i oferir-vos, al que ja en saben i el que no, una selecció de llibres sobre aquest gènere. En aquests sèrie de capitols que hem titulat: “Anem de bolets”, us presentarem propostes literàries que tenen els bolets com a denominador en comú. I també un altre apartat a tenir en compte, cuinar els bolets. En aquesta relació també s’inclou un títol que ens explica com cuinar-los “amb molt de gust”.Aquest primer lliurament correspon a l’editorial Cossetània. Son 4 llibres adreçats a totes les edats i a totes les experiències.

“100 Bolets fàcilment identificables” de Jaume Sañé

Hi ha bolets comestibles i molt apreciats, d’altres són tòxics o al·lucinògens i alguns fins i tot poden provocar la mort. Aquest llibre us proposa entrar al món dels bolets pel principi, a partir de cent espècies ben escollides entre uns quants milers. Són els bolets que hauria de reconèixer qualsevol aprenent. El llibre te un total de 72 pàgines i pertany a la col.lecció “Hyla”. El seu autor és Jaume Sañé, nascut a Taradell (Osona), l’11 de setembre del 1961. Tot i que la seva professió és la biologia, la seva carrera professional l’ha dedicat a la seva gran passió: les bèsties. A través de la fotografia i la filmació de la natura. Ha treballat en cinc continents i ha recorregut prop de 50 països. Especialista en la fauna autòctona de Catalunya. Autor de diversos llibres. Entre els gèneres, llibres dedicats als ocells i als espais naturals de Catalunya. També ha estat director, guionista i operador de càmera d’uns quants centenars de reportatges emesos a televisions de tot el món. El seu darrer treball ha estat la direcció i l’enregistrament de les imatges de fauna de la sèrie Bèsties, de TV3, rècord d’audiència pel que fa a programes de natura a Catalunya i premi Zapping al millor programa documental.

“Guia de bolets per a nois i noies” de Ramón Pascual, amb la col.laboració de Núria Duran i Mònica Pascual.

El llibre, escrit en primera persona, comença amb una invitació a una relació activa entre l’autor i el destinatari i acaba amb una adreça de contacte per a poder continuar aquest diàleg. Dividit en dues parts, en la primera hi ha 12 temes monogràfics que introdueixen als coneixements bàsics del món dels bolets. En la segona, la guia pròpiament dita, es descriuen, es comentem i s’il·lustren 34 espècies de bolets. S’acaba d’arrodonir aquest recull amb el suggeriment d’algunes activitats, deliciosos versos de bolets de l’amic Celdoni Fonoll i unes quantes receptes de cuina de la mà de Núria Duran, per poder compartir alguns plats amb la família i amb els amics.

Un llibre singular que farà les delícies del jovent, i, potser, mig d’amagat, de molts dels que ja no són tan joves, però que estan interessats en descobrir nous aspectes d’aquest fascinant món dels bolets. Biografia:Micòleg, és autor de la Guia dels bolets dels Països Catalans i de moltes publicacions relacionades amb el món dels bolets. Amb la seva tasca divulgativa, sempre innovadora, proposa aquesta Guia de bolets per a nois i noiess per apropar-se al jovent del nostre país i mantenir-hi un diàleg basat en diversos aspectes del món natural des de la perspectiva dels bolets. Un llibre de “bolets”, amb un total de 128 pàgines i amb 163 il.lustracions.

“100 boles del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre” de Ramón Casalé i Aran

llibre va dirigit tant als boletaires experts com als més esporàdics. Hi trobareu només els bolets que podem trobar a la província de Tarragona, des dels que són comestibles (indicats amb un bolet de color verd) fi ns als verinosos o tòxics (marcats amb un bolet vermell), passant per alguns dels que es poden consumir amb precaucions (bolet ambre). Els grans protagonistes, tot i així, són els bolets comestibles, molts dels quals són realment exquisits però sovint, per desconeixement, són rebutjats pels boletaires. A part de les explicacions adients per distingir-los i saber-ne els noms, tant populars com científi cs, hi trobareu consells culinaris per poder-ne gaudir.

L’autor d’aquest volum és Ramon Casalé, nascut el 1947 a Barcelona, és enginyer tècnic. Des dels 6 anys l’afició al món dels bolets domina la seva vida, ja que va iniciar-s’hi amb la seva àvia Rosa, de Matadepera. L’any 1961 s’endinsa en el món de la fotografi a i munta el seu primer laboratori en blanc i negre. El 1971 canvia de lloc de residència i se’n va a viure a Valls. És aleshores quan comença a buscar bolets per diferents comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. L’any 1992 comença a escriure aquesta obra i durant l’any 2003 hi dóna la forma definitiva. Ha realitzat xerrades sobre el món dels bolets i els perills de les intoxicacions per la comarca de l’Alt Camp. Actualment està creant la primera associació micològica a Quindío (Colòmbia).

“la cuina tradicional dels bolets” de Jaume Carles i Font

Títol que ja va per la segona edició. Si volem parlar de cuina catalana estem obligats a parlar de bolets. Els bolets són un element molt viu dins la cultura gastronòmica del poble català. Són presents sobretot en la cuina de pagès, en la qual, sense preferències, qualsevol espècie comestible s’utilitza per elaborar la majoria dels plats de la cuina tradicional. Els secrets gastronòmics de l’àvia i de les mestresses de casa es troben reflectits en aquest llibre, el qual conté receptes inèdites recuperades d’arreu de la geografia catalana. L’afeccionat a la cuina hi trobarà unes receptes originals, senzilles i de fàcil preparació, així com un extens capítol que explica els diversos mètodes de conservació. El llibre inclou trenta-dues làmines a tot color que reprodueixen els bolets utilitzats en la cuina catalana, amb un total de 192 pàgines.

Font: Cossetània edicions – Enllaç recomanat: caçadors de bolets-Tv3

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova