A les 23 hores i quaranta tres minuts de la nit del dijous dia 15 d’octubre s’ha fet públic el nom de la guanyadora de la 58ena. edició del Premi Planeta 2009. Es tracta de la periodista i escriptora Angeles Caso, que s’ha presentat al certament amb el pseudònim de Virginia Ebora amb el títol provisional de “El viaje”. Però finalment “Contra el viento” és el títol definitiu. Una història protagonitzada per una dona nascuda al Cap Verd i que decideix fer un canvi a la seva vida, desprès d’haver viscut moments difícils. Angeles Caso és d’origen asturià i autora d’una desena de llibres.

Es dona el cas curiós que la pròpia autora ja va ser finalista del Planeta l’any 1994. El premi, un dels millors quantificats de la literatura en castellà, esta dotat d’un import de 601.000€.

Però minuts abans de saber-se qui era el guanyador del Planeta, s’ha proclamat a l’escriptor Emilio Calderón Martí com a finalista d’aquesta edició. L’obra presentada porta com a títol “El inglés i la bailarina”, ambientada a l’India l’any 1944. Una novel.la d’aventures, d’amor i conspiracions. El premi finalista esta dotat amb 150.000€

Recordem que les travesses apuntaven incialment a l’escriptora madrilenya Elvira Lindo, creadora del famòs personatge de Manolito Gafotas. També com a candidata ha sonat el nom de Almudena Grandes i altres noms com: l’anomenat Dan Brown llatí, l’escriptor Javier Serra.

En l’acte de proclamació del Premi Planeta i en el moment que la guanyadora del mateix, Angeles Caso feia el seu parlament, l’escriptor Pere Gimferrer que estava situat en el mateix escenari ha sofert un desmai, però s’ha recuperat ràpidament. Aquest fet ha provocat la suspensió del discurs d’agraïment de la guanyadora del Planeta.
Tant el llibre guanyador com el finalista sortiran a la venda el 5 de novembre.
Font: informació redactada minuts posteriors al lliurament del Premi Planeta, seguit a través del canal d’informació 3/24

Josep Maria Solé – “Vols Llegir?” – Ràdio Nova