El passat 10 d’octubre aquest bloc va encetar una sèrie de capítols pels que son aficionats anar a recollir bolets, o pels que ho tenen com una distracció de cap de setmana. En el primer lliurament és va presentar les novetats que sobre aquest gènere ha publicat l’editorial Cossetània.
En aquest segon capítol recollirem altres volums de diverses editorials. En el programa de ràdio del “Vols llegir?”, emès el passat dia 19 d’octubre els oïents van tenir l’oportunitat d’escoltar els llibres presentat en el primer capítol. Els que ara us presentem, farem difusió dels mateixos en el programa que s’emetrà el proper dilluns dia 26, a partir de les 20 hores per Ràdio Nova. Per fm, en el 107.7 i per internet a radionova.cat

GUIA DELS BOLETS DELS PAÏSOS CATALANS de Ramón Pascual
El seu autor es soci fundador de la Societat Catalana de Micologia, ens il·lustra en aquesta guia unes 200 espècies dels bolets més comuns que podem trobar en els nostres boscos, ordenats per grups naturals i amb una detallada introducció a cada grup. En les descripcions es contempla la morfologia macroscòpica, l’ecologia, les referències a espècies pròximes, la comestibilitat o la toxicitat i algunes dades de la microscopia. El llibre te un total de 302 pàgines i ho publica Edicions Pòrtic.
EL SECRET MÉS BEN GUARDAT. ELS MILLORS BOSCOS I RACONS PER TROBAR A CATALUNYA dels autors Marc Höss Serarols, Robert Estévez, Robert Höss Serarols
L’editorial Ara Llibres, que en el seu catàleg disposa d’un bon grapat de llibres sobre els bolets, hi trobem aquesta interesant proposta. El llibre amaga tot allò que sempre heu volgut saber sobre els bolets però que mai abans s’havia fet públic. A “El secret més ben guardat” trobareu més d’una vintena de rutes boletaires repartides per totel territori català, amb explicacions detallades dels millors boscos i racons,fotografies i comentaris de les nostres experiències, bolets més freqüents,els millors mesos de l’any per trobar-los i, fins i tot, l’agoserada informació d’alguns secrets de cada zona. La seva primera edició va ser presentada l’any 2007, i té un total de 156 pàgines.
COMPRADORS DE BOLETS. COM TROBAR BOLETS SENSE PERDRE’S PEL BOSC
de Cecília Lorenzo
També de la col.lecció d’Ara Llibres, es tracta d’una novetat editorial per aquest 2009. Per fi la guia que t’explica on pots trobar bolets sense haverlos de collir! Des de la corba de la carretera comarcal on pots trobar rovellons a la venda, fins les botigues de delicatessen on hi ha els millors ous de reig, passant per les parades dels mercats fixos i ambulants, fires especialitzades… Amb dades pràctiques, informació de primera mà de totes les zones boletaires de Catalunya.
BOLETS EN TEMPS DE CRISI de Marc Estevez Casabosch
Novetat per aquest 2009 i un dels llibres més venuts d’aquest gènere. Bolets en temps de crisi és la guia imprescindible i definitiva per trobar els bolets més deliciosos a qualsevol racó de la geografia catalana, sigueu on sigueu, en qualsevol època de l’any i sense haver-vos de desplaçar. Cap bosc ni cap bolet no s’us podrà resistir si observeu i llegiu detingudament tota la informació que s’amaga en aquestes pàgines. S’ofereix a més en primícia una radiografia completa de Catalunya amb tot el territori al descobert, comarca per comarca, bolet a bolet. Hi trobareu mapes, detallades explicacions, acurades descripcions de més de 40 espècies comestibles, consells, fotografies, secrets i calendaris de recol·lecció que us convertiran en autèntics experts en bolets, boscos i territori. Editat per Ara Llibres, dins de la col.lecció “Fora de col.lecció”.
LA MILLOR CUINA DELS BOLETS de Llorenç Petràs
I ara que ja els tenim collits, cal cuinar els bolets. Des de fa vint anys, el seu autor regenta amb el seu estil peculiar una espectacular parada de bolets al Mercat de la Boqueria de Barcelona. Els seus coneixements i experiència han fet famosa la parada més enllà de la capital catalana, i l’han convertida en un punt de referència obligat per a tots aquells que els agrada fer un bon ús culinari dels bolets. No en va els millors cuiners de Catalunya i de més enllà, confien en Petràs a l’hora d’escollir els bolets que després faran servir a la cuina.En aquest llibre, el rei dels bolets de la Boqueria ens introdueix al món de la gastronomia boletaire: ens explica les qualitats culinàries de cada bolet, ens ensenya a conservar-los, ens anima a atrevir-nos a provar qualsevol bolet comestible, i ens ofereix les seves receptes preferides. Editat Salsa Books amb un total de 176 pàgines.
Amb aquesta selecció de llibres de bolets, tanquem aquesta sèrie de dos capítols sobre el gènere boletaire. Però si voleu disposar de més títols us adreçem a la selecció que ens ofereix el portal digital llibres.cat

Font+enllaç: llibres.cat
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova