S’han fet públics els guanyadors de dos premis importants, però amb uns quants quilòmetres de diferència, a l’Estat Espanyol el Premi Herralde de Novel.la, i a França l’equivalent al Planeta, conegut amb el nom de “Goncourt”.

El cineasta Manuel Gutiérrez Aragón ha guanyat la 27a edició del Premi Herralde de novel·la, dotat amb 18.000 euros, amb l’obra “La vida antes de marzo”. Es tracta de la primera novel·la de Gutiérrez Aragón i està ambientada en el 2024, en un tren circular, sense estació d’arribada ni de sortida, on es coneixen els dos protagonistes, Martín i Ángel. El jurat ha seleccionat com a novel·la finalista “Providence”, del malagueny establert als Estats Units Juan Francisco Ferrer, una obra hipnòtica que inclou moltes versions de si mateixa, des d’un relat de terror i terrorisme posterior a l’11-S fins a una novel·la pornogràfica.

Quinze manuscrits, dels 405 originals rebuts, han arribat fins a la final d’aquest premi, entre ells d’escriptors espanyols, argentins, cubans, uruguaians, porto-riquenys i xilens. El jurat d’aquesta edició, amb la més alta participació de la seva història, estava format per Salvador Clotas, Paloma Díaz-Mas, Luis Magrinyà, Vicente Molina Foix i l’editor Jorge Herralde

Feia molts anys que l’Herralde no requeia en un espanyol. Al llarg de la seva trajectòria, l’han rebut escriptors com Álvaro Pombo, Adelaida García Morales, Félix de Azúa, Vicente Molina Foix, Pedro Zarraluki, Jaime Bayly, Roberto Bolaño, Enrique Vila-Matas, Martín Kohan o Daniel Sada.

D’altra banda també s’ha atorgat un altre premi de novel·la, el Ciutat de Torrevella, que ha estat concedit a Àlex Rovira i Francesc Miralles, que indaguen en la teoria de la relativitat d’Einstein per escriure la novel·la “L’última resposta”. Els autors qualifiquen l’obra com el primer “thriller” inspiracional”.

I a França, l’escriptora Marie Ndiaye s’ha endut l’edició d’aquest any del premi Goncourt, el més prestigiós de la literatura francesa, amb la novel·la “Trois femmes puissantes” (“Tres dones poderoses”), de certa inspiració autobiogràfica. L’autora, de pare senegalès i mare francesa i que actualment està establerta a Berlín, explica la vida i la lluita de tres dones per preservar la seva dignitat.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova