Prenem com a referència en aquesta crònica, les dades que recull el suplement de cultura del dia Avui, publicades el passat 29 de d’octubre. Són el més venuts a les principals llibreries del país.
Tercera setmana en la primera posició dels llibres de ficció, per l’obra de l’escriptora novell Sílvia Alcàntara amb “Olor de colònia”. Setze setmanes en llista passant per damunt de l’èxit de la trilogia d’Stieg Larsson. En la segona posició, la segona de “Millennium” i en tercer lloc, la tercera part, “La reina al palau dels corrents d’aire”. La novetat de la setmana és la incorporació al quart lloc de la darrera aportació literària de l’autor portuguès José Saramago, “Caín”. Destaca també “Els Grope” de Tom Sharpe, presentat per Columna en català i situat en cinquèna posició. Humor corrosiu per aquest autor anglès resident a Llafranc, a la Costa Brava, des de fa més de vint anys. En sisè lloc la primera part de la trilogia Larsson, amb 48 setmanes de permanença en la llista de ficció. La segona novel.la de l’escriptor i advocat barceloní, Ildefonso Falcones amb “La mà de Fàtima” ha tingut una devallada important, de la quarta posició a la novena. Esperem que els lectors mantinguin l’interès per aquesta obra de Falcones editada per Rosa dels Vents.
Pel que fa el llistat dels de “no ficció”, dues propostes de l’ex-president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, que aquests dies està en l’ull de l’huracà arrel de la detenció de dos dels seus col.laboradors més directes durant diverses èpoques, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, empresonats pel jutge Garzón, en ser pressumptament partíceps d’una trama urbanística i que aquests dies és portada de tots els mitjans de comunicació. Pujol té situades les dues parts de les seves memòries entre els 10 més venuts. En setena posició, el primer volum i en primera posició, la segona part d’aquestes memòries, que abarquen des de 1980 fins el 1993. Ambdúes publicacions editades per Proa.
Altres títols a destacar del rànquing del més venuts en l’apartat “no ficció”, hi ha “La bona crisi” d’Àlex Rovira, editat per Pòrtic, en segona posició. Amin Maalof i el seu llibre “Un món desajustat” en tercer lloc. Quart per “El Secret” de Rhonda Byrne. “La cultura de la cobdícia” de Francesc Cabana està situat en cinquè i el sisè per “L’Empordà dels escriptors” de Jaume Guillamet. La molt interesant proposta de lectura de David Escamilla i José Luis Caballero, “Els secrets dels carrers de Barcelona”, publicat per l’editorial l’Arca, és col.loca en vuitena posició. El novè espai pel llibre “Escoltant Guardiola” de Cossetània i el desè classificat, “El món groc” d’Albert Espinosa”.

Imatge: Edward Hopper – “Compartment C, Car 193” (1938)

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova