La resposta a l’enigma fotogràfic plantejat aquesta setmana en aquest bloc és: Tom Sharpe, novel.lista anglès nascut a Londres l’any 1923 i autor d’un bon grapat de novel.les d’humor “trapella”. En l’edició del mes de novembre de la revista “Descobrir Catalunya”, on s’ha publicat un especial dedicat un especial dedicat als indrets, sabors i paisatges de l’Empordà, hi ha inclòs un reportatge amb una gal.leria de d’artistes i escriptors que expliquen com van arribar a l’Empordà i per què van decidir quedar-s’hi. Entre ells hi ha el nostre protagonista.

Fa vint anys que Tom Sharpe va demanar a la seva agent literària, la reconeguda a nivell internacional Carme Balsells, que li recomanés un lloc de la costa per passar-hi uns dies. Balsells el va adreçar a l’Hotel Llevant, a Llafranc, establiment familiar regentat pel matrimoni Farrarons. L’estada va ser tant agradable i el va seduir tant, que els dies es van convertir en mesos i els mesos en anys, fins els nostres dies. Finalment es va comprar una casa on hi viu tot l’any, excepte el mes d’agost, segons ens explica: “perquè m’agrada l’estiu però detesto la calor i els turistes!”.

Llafranc és un bon lloc per viure-hi i també per poder escriure. En aquest indret de la Costa Brava, Sharpe ha redactat les seves millors produccions literàries. Aquí va enllestir el manuscrit de la seva obra clàssica “Les vaques boges”, i posteriorment totes novel.les que han vingut després: “L’ovella negra”, “Wilt s’ha perdut” i la darrera que ha publicat “Els Grope”.

Segons podem llegir a la contraportada del llibre, editat per Columna: «Una de les coses que més sorprenen de la vella Anglaterra és que encara s’hi poden trobar famílies que viuen a la mateixa casa que van construir els seus avantpassats segles enrere, i en terres que han estat seves des d’abans de la conquesta normanda. Els Grope, de la casa pairal Grope Hall, són una d’aquestes famílies.» Les dones Grope, tossudes, excèntriques i obsessionades amb el sexe, han dominat sempre la nissaga i estan més que disposades a seguir-ho fent omplint el món de noves hereves Grope, vulguin o no els infeliços nuvis. A l’inici del nou mil·lenni, l’Esmond Wiley, un jove inexpert, és conduït amb enganys al casalot dels Grope per una de les membres de l’excèntrica família. El jove Esmond no podrà escapar de cap manera, i el seu segrest posarà en marxa un torrent de situacions d’allò més hilarants.

Així doncs, podem gaudir d’un nou toc d’humor corrosiu de la mà i l’escriptura d’aquest autor, que fa vint anys que gaudeix de Llafranc, on afirma que. “és magnífic i la gent encantadora”. I l’indret on en els darrers vint anys ha creat les seves novel.les que s’han convertit en espais d’humor amb el típic acent anglès, inclosa aquesta darrera novetat: “Els Grope”, editat per Columna, dins de la seva col.lecció “Clàssica”, amb un total de 200 pàgines.

Font: fotografía “Descobrir Catalunya” – edició nº 138 – novembre 2009
portal a internet “Llibres.cat” Vídeo: 3cat24.cat

Josep Maria Solé – “Vols Llegir?” – Ràdio Nova