La mort d’un dels més importants escriptors en llengua castellana, Francisco Ayala; la visita a Barcelona de l’autor de “El noi del pijama de ratlles”, John Boyne, presentar la seva nova novel.la; els veredictes finals dels premis Nèstor Luján i el LLibreter, i la posada a la venda als Estats Units del llibre poemari dedicat a la figura del pintor nord-americà Edward Hopper, a càrrec l’autor igualadí Ernest Farrés, han estat les notícies més destacades del món editorial d’aquests darrers dies.
MOR A L’EDAT DE 103 ANYS, FRANCISCO AYALA.
El dimarts dia 3 de novembre va morir a l’edat de 103 anys, un dels escriptors més importants en llengua espanyola: el granadí Francisco Ayala. Algunes de les obres més destacades de la seva trajectória són “Los usurpadores”, “El jardín de las delicias” i “Muertes de perro”. D’entre els guardons que va rebre hi ha el Premi Cervantes i el Premi Príncep d’Astúries per la rellevància de la seva figura en la cultura. Ayala va ser proposat com a candidat al Premi Nobel de Literatura en diverses ocasions.
VISITA BARCELONA, L’AUTOR DEL BEST-SELLER: “EL NOI DEL PIJAMA DE RATLLES”
Dimecres dia 4, L’escriptor irlandès John Boyne presenta a Barcelona la seva nova novel·la, “La casa del propòsit especial”, que narra els esdeveniments que van portar Rússia a posar fi a 500 anys de tsarisme a través de la mirada d’un pagès. Després de l’èxit aclaparador d'”El noi del pijama de ratlles”, amb més de cinc milions de volums venuts, Boyne ha dit declarat en una entrevista al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, que no té por de l’acollida de la nova novel·la perquè considera que és el seu llibre més madur. Boyne ha dit també que li agradaria escriure sobre la seva Irlanda natal però que encara no ha trobat una bona història per fer-ho. Llibre editat en català per l’editorial Empúries, amb un total de 432pàgines.

NÚRIA ESPONELLÀ, GUANYADORA DEL PREMI NÈSTOR LUJÁN
Aquest dijous dia 5, una altra de les informacions destacades de la setmana ha estat la proclamació del Premi Nèstor Luján, concedit La professora i escriptora Núria Esponellà amb una novel·la històrica: ‘Rere els murs’, un text ambientat en el monestir benedictí de Sant Pere de Rodes a la segona meitat del segle XII, quan formava part de les grans rutes de pelegrinatge. Es tracta de la primera novel·la d’aquest gènere de la gironina Núria Esponellà, nascuda a Celrà l’any 1959, escriptora que es confessa una tastaolletes, i s’ha aventurat en el relat històric per donar a conèixer un monestir tan important com desconegut per al gran públic, i per tractar la llibertat en totes les seves dimensions. El premi està dotat amb 6.000 euros i el concedeix l’editorial Columna, que el mateix dia que s’ha fet públic el verericte del jurat del Premi Nèstor Luján ha posa el llibre a la venda.

PREMI LLIBRETER 2009 PER L’ESCRIPTOR SHERWOOD ANDERSON

D’altra banba, també dijous és va fer públic el Premi Llibreter. L’escriptor nord-americà Sherwood Anderson s’ha endut el guardò d’aquest any amb el volum de relats “Winesburg, Ohio”. El premi és un dels més valorats per autors, editors i lectors, que en destaquen la independència. El jurat ha destacat que el llibre “és un text literari d’escola d’un autor que es coneix poc aquí i que té una edició i una traducció molt acurades”. Anderson hi explica la frustració dels habitants d’un poble de l’Amèrica profunda del començament del segle XX. L’edició catalana del llibre ha anat a càrrec de Viena Edicions i la castellana és propietat d’El Acantilado. En el lliurament del premi s’ha recordat la figura de l’editor i escrpitor Isidor Cònsul i s’han homenatjat els llibreters que han complert 35 anys d’ofici.
ÉS PUBLICA ALS ESTATS UNITS EL POEMARI “EDWARD HOPPER”
DE L’IGUALADÍ ERNEST FARRÉS
Finalitzarem aquest recull de notícies del món editorial amb la informació facilitada per IGDCultural (Igualada Cultural): El 27 d’octubre va sortir als Estats Units la versió en anglès del poemari Edward Hopper. El periodista i escriptor igualdí Ernest Farrés Junyent, autor dels llibres depoesia “Clavar-ne una al mall i l’altra a l’enclusa” (Columna, 1996), “Mosquits” (7i Mig, 1998) i “Edward Hopper” (Viena Edicions, 2006; en anglès, Graywolf Press,2009), així com “21 poetes del XXI. Una antologia dels joves poetes catalans” (Proa,2001), ha estat traduït a l’anglès als Estats Units. El nou llibre, a cura delprofessor de la universitat de Temple Lawrence Venuti, el treu Graywolf Press en edició bilingüe. “Edward Hopper” amb traducció de Lawrence Venuti, editat per l’editorial Graywolf Press, amb un total de 140 pàgines i un preu de 16 dòlars.

Ernest Farrés és a més, mantenidor i membre del Jurat del Premi de Poesia Joan Llacuna, el veredicte del qual es donarà a conèixer durant l’acte de lliurament dels Premis Ciutat d’Igualada del proper 29 de novembre.

Font: 3cat24.cat – IGDCultural
Josep Maria Solé – “Vols Llegir?” – Ràdio Nova