Sisè lliurament de la sèrie dedicada a presentar des d’aquest bloc i posteriorment en el programa de ràdio del “Vols llegir?”, les novetats editorials d’aquesta tardor. En aquest espai, un exposem les noves aportacions dels autors: Àlex Rovira, John Boyne i Josep Vallverdú.

LA BONA CRISI d’Àlex Rovira
En la línia dels missatges inspiradors que han convocat lectors d’arreu del món amb obres com La Bona Vida o La Bona Sort, Àlex Rovira completa la trilogia amb La Bona Crisi: un recull de cartes adreçades al lector on es presenten les claus per a la transformació de l’existència a partir de l’aprenentatge que genera una crisi, sigui de la naturalesa que sigui, amb exemples de superació i paraules que fan prendre consciència i ajuden a revitalitzar. Editat per Pòrtic amb un total de 184 pàgines. Proposta literària que s’ha situat en les darreres setmanes entre els cinc llibres més venuts en l’apartat “no ficció”.

LA CASA DEL PROPÒSIT ESPECIAL de John Boyne
John boyne, autor d’èxits editorials de bona fortuna com “Moty al Bounty” i “El noi del pijama de ratlles”, i aquesta darrera acompanyada per l’èxit de la seva versió feta per al cinema, ha estat de visita per Barcelona aquesta primera setmana del mes de novembre. El fet, la presentació de la seva nova novel.la, la molt esperada “La casa del propòsit especial”, que ha rebut unes excel.lents crítiques. Com exemple, la que li ha llençat el prestigiòs The Times: “”Boyne és un escriptor amb talent i la seva darrera novel·la és una història emocionant i vertiginosa que atrapa al lector des de la primera pàgina”.

El seu argument ambientat a la Rússia del 1915: als 16 anys, Georgy Jachmenev rep una bala que anava destinada a un membre de la família imperial russa, i de seguida es converteix en un heroi. En qüestió d’hores, la seva vida com a fill de pagès canvia radicalment quan l’escorten a Sant Petersburg per ocupar la seva nova plaça com a guardaespatlles d’Alexei Romanov, fill del Tsar Nicolau II. Seixanta anys més tard, mentre fa companyia a la seva dona Zoya, que jeu moribunda en un hospital de Londres, els records de la vida que han viscut junts comencen a envair-lo. El seu matrimoni, tot i que feliç, ha estat marcat per la tragèdia, per la pèrdua d’éssers estimats i l’experiència de l’exili, sempre dolorosa. En part història d’amor, en part èpica històrica, en part tragèdia, La casa del propòsit especial és una novel·la sobre un home arrancat d’una casa pobra i llançat al cor d’un imperi en declivi, i la narració avança des del Sant Petersburg revolucionari fins al París de després de la Ia Guerra Mundial i fins a Londres i les costes fineses dels anys 80, abans de retornar a un tranquil hospital on la història de Georgy i Zoya, finalment, s’haurà de resoldre.”La casa del propòsit especial”, és editat en català per Empúries amb un total de 432 pàgines.

UN SEGREST ECOLOGISTA de Josep Vallverdú
Josep Vallverdú, nascut a Lleida el 1932, ha tingut una especial dedicació a la docència des de tots els nivells. D’altra banda, la traducció i la creació literària han estat també el seu motor vital durant més de seixanta anys. Arguments amb varietats de gèneres. Tanmateix, és en la literatura juvenil on el reconeixement li ha arribat des de tots els cercles del país i de fora. Entre els guardons que li han estat atorgats destaca el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. En aquest 2009 publica des de l’editorial Cossetània, “Un segrest ecologista”. Amb un total de 128 pàgines, Vallverdú ens ofereix la intriga, la situació extrema i el gir humorístic o tragicòmic són ingredients que el lector trobarà en aquests fets diversos narrats amb desimboltura i llarga experiència. Els personatges, realistes, d’aquests relats queden atrapats en les situacions que viuen i el lector, insensiblement, s’hi sent incorporat com un espectador de primera fila, quasi com a coprotagonista. Un sentit de la plàstica i de la immediatesa i una línia de plànols quasi cinematogràfica afegeixen agilitat al nervi narratiu.

Esperem que trieu aquestes novetats per a les vostres lectures. Novetats que seràn presentades en el programa de ràdio del “Vols llegir?”, en la seva sisena edició d’aquest dilluns dia 9 de novembre, des de la sintonia de Ràdio Nova, per fm en el 107.7 (Anoia) i per internet des de radionova.cat

Font/enllaços: llibres.cat / Editorial Cossetània. Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova