Aquest proper divendres dia 20 de novembre, la Biblioteca Central d’Igualada (Plaça de Cal Font), serà l’escenari de la presentació del llibre de l’autora tortosina Cinta Arasa, “Arran de l’Ebre”. L’acte tindrà lloc a partir de dos quarts de vuit del vespre i serà presentat per l’escriptor capelladí Joan Pinyol.

Una guerra fraticida com la que entre 1936 i 1939 enfrontà milers de persones a l’Estat Espanyol es pot reviure de moltes maneres. A través del record dels testimonis, amb la visita als llocs en què es mostrà més ferotge o a través de la narració literària dels fets per part de les generacions posteriors. Les tres maneres de recordar la guerra civil a les Terres de l’Ebre conflueixen a la novel·la “Arran de l’Ebre” (Aeditors, 2009) de la jove escriptora tortosina Cinta Arasa.

Tal com ha subratllat Rodolfo del Hoyo es tracta d’una novel·la apassionant “que esdevé un homenatge a la memòria democràtica, a Tortosa i a les persones que van defensar la República, als que van morir, als que es van exiliar, als que van tornar, als que van lluitar durant la dictadura, durant la transició democràtica. Un homenatge no pas local sinó universal adreçat a la condició humana. I és que el pes de la culpa s’arrossega tota la vida”.

Des del París dels exiliats catalans que retornen a les Terres de l’Ebre fins a les manifestacions contra el transvassament del riu de començaments del segle XXI, la novel·la s’endinsa magistralment en les petites guerres pendents que arrossega una nissaga sencera de catalans des dels temps de la II República fins als nostres dies, com a exemple dels milers de greuges encara pendents que deixà la dictadura franquista i que no ha resolt encara l’anomenada transició democràtica.

Novel·la coral, familiar, històrica, psicològica, a “Arran de l’Ebre” es retrata una època de la nostra història que, d’una manera o d’una altra, ens ha determinat a tots i que diu molt de les nostres maneres.

Informació: Joan Pinyol
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova