En aquest nou lliurament de les nostres recomanacions de lectura per aquesta tardor del 2009, una tardor que ens està resultant certament calurosa, afegim nous títols a la prestatgeria virtual internauta i radiofònica del “Vols llegir?”. Quatre autors d’èxit amb arguments ben diversos:

L’HOME DELS PIJAMES DE SEDA de Màrius Carol

(Premi Prudenci Bertrana 2009)
El periodista i escriptor Màrius Carol ens apropa a la figura del clàssic escriptor nord-americà Truman Capote. Argument i novel.la que li ha representat obtenir el Premi Prudenci Bertrana d’enguany.

Palamós, estiu del 1962. Truman Capote acabava de comprar dues ampolles de ginebra, una de vermut sec i unes olives en una pastisseria del carrer Major quan va descobrir en un diari de la llibreria del davant que la seva gran amiga Marilyn Monroe havia mort a causa d’una sobredosi de somnífers. Així comença aquesta novel·la, en què l’autor recrea els tres llargs estius (d’abril a octubre) que Capote va passar a la Costa Brava, redactant la que estava convençut que seria la seva obra mestra, A sang freda. L’autor nord-americà, a qui li agradava escriure al llit, amb els seus pijames de seda i un llapis de punta fina, es va refugiar a Palamós, fugint de les festes de Manhattan on era l’estrella convidada. S’hi va instal·lar amb Jack, la seva parella, i la companyia d’un buldog vell, un caniche blanc i una gata siamesa. La novel·la de Màrius Carol ens descobreix com era la Costa Brava de Capote i el neguit de l’escriptor per saber si els dos criminals de la matança de Kansas en què es va inspirar acabarien penjats o no. Preneu-ne bona nota, llibre editat per Columna amb un total de 240 pàgines.

EL CEL I LA TERRA SEGONS BALTASAR PORCEL
El cel i la terra segons Baltasar Porcel aplega vint grans peces de Baltasar Porcel (1937-2009), provinents del conjunt de la seva obra com a novel·lista, contista, assagista, entrevistador, reporter i columnista. Llibre concebut com una invitació a l’accés de l’irrepetible autor per a nous lectors de les seves històries, aquest volum també seduirà el públic habitual del narrador, ja que conté el primer capítol d’una novel·la inacabada de Porcel amb el títol d’Els gegants, la qual protagonitza el líder de la revolta mallorquina del segle XVI. Edicions Destino s’ha fet càrrec de la publicació d’aquest conjunt d’obres de l’escriptor mallorquí, mort aquest passat estiu. Total de pàgines: 432.

MEMÒRIES D’UN PRESIDENT BLAUGRANA EN TEMPS DIFÍCILS d’Agustí Montal
Agustí Montal és el president que va catalanitzar el Barça en els darrers anys del franquisme i que va haver de fer front a les autoritats per defensar la dignitat del club. És el president que es va rebel·lar contra la Federació Espanyola pel cas de l’àrbitre Guruceta i contra l’arbitrarietat en el tema dels oriünds. Agustí Montal va aconseguir obrir els fitxatges de jugadors estrangers, va portar Johan Cruyff i va viure el 0-5 a la llotja del Bernabéu. Va ser testimoni de primera mà de les pressions del règim i de la voluntat col·lectiva de tirar endavant malgrat les prohibicions de la dictadura.

En definitiva, són les memòries de qui va popularitzar el lema “més que un club” i el va portar a la pràctica. Una experiència personal per la qual transiten personatges com el rei Joan Carles, Jordi Pujol, Juan Antonio Samaranch, Santiago Bernabéu, Johan Cruyff, Josep Lluís Vilaseca i altres rellevants protagonistes del món esportiu i polític del final del franquisme i la transició. Ara podem fer una aproximació del Barça de l’època d’Agustí Montal amb aquestes memòreis, publicades per Edicions Proa amb un total de 224 pàgines.

COLOM, 500 ANYS ENGANYATS. PER QUÈ S’AMAGA L’ORIGEN CATALÀ DEL DESCOBRIDOR D’AMÈRICA de Charles J. Merrill
Des dels Estats Units d’Amèrica, Charles J. Merrill, professor de la universitat de Mount Saint Mary, ha estudiat durant divuit anys tota la informació i les teories existents sobre els orígens de Cristòfol Colom. Per tant, les seves conclusions, publicades a l’estat de Washington el 2008 amb el títol Colom of Catalonia: Origins of Cristopher Colombus revealed, no són fruit de l’apassionament propi de qui vol «llaurar cap a casa».

Amb aquest llibre, Merrill demostra amb rigor que el descobridor d’Amèrica era un català que mantenia una antiga enemistat vers la família dels Reis Catòlics, i per això els monarques van ocultar la catalanitat de Colom i van fomentar la idea que era italià. La mentida va guanyar credibilitat perquè es va anar repetint de forma autoritzada fins que es va convertir en un dogma històric. Però, com diu l’autor: «Fins a cert punt, és possible que el mateix Colom i la seva família acceptessin aquest engany. Devien tenir-hi les seves raons. Però no hi ha cap motiu perquè nosaltres hi estiguem d’acord.» Edita Cossetània amb un total de 248 pàgines, dins de la col.lecció El Tinter.

Font: Llibres.cat / contraportades
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova