L’escriptor Rafael Sánchez Ferlosio ha guanyat el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, un guardó que concedeix anualment el Ministeri de Cultura i que està dotat amb 40.000 euros. Ferlosio, que va rebre el Cervantes ara fa quatre anys, va destacar des de molt jove. Per exemple, amb només 28 anys va guanyar el Premi Nadal per la novel·la “El Jarama”, una obra clau del realisme social de postguerra. Darrerament l’escriptor s’ha centrat en l’assaig i el periodisme.

Ferlosio, a punt de complir 82 anys, està centrat en l’assaig des de fa anys. l’escriptor acaba de publicar aquests dies “Guapo y sus isótopos”, una obra que, de moment, s’ha negat a presentar en públic perquè “és de minories”. Fa molt que no té la temptació de tornar a la novel·la, a causa de “la mandra horrible” que li fa aquest gènere. Tampoc llegeix les obres dels novel·listes actuals perquè prefereix rellegir els seus “llibres vells”.

El Premi Nacional de les Lletres Espanyoles està dotat amb 40.000 euros. L’any passat va recaure en Juan Goytisolo. El jurat ha estat presidit pel director general del Llibre, Rogelio Blanco, i n’han format part José Manuel Blecua, Andrés Fernández-Albalat, Andrés Urrutia, Marta Pessarrodona, José Gómez Asencio, Juan Mollá, Santos Alonso, Lucía Martínez, Esther Tusquets i Ana María Matute, guardonada el 2007. Goytisolo, guanyador de 2008, no hi ha pogut assistir.

Font: 3cat24.cat

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova