El reconegut periodista i escriptor Quim Monzó serà aquest dijous al vespre el protagonista de les Converses a La Sala. Després del conseller d’economia, Antoni Castells, que va conversar amb la igualadina Mar Aguilera, Quim Monzó ens serà presentat de la mà d’Anton Maria Espadaler. L’acte serà a 2/4 de 9 del vespre a La Sala, l’entrada és gratuïta.

Joaquim Monzó i Gómez, conegut amb el nom artístic Quim Monzó, és un narrador, traductor i periodista en català nascut a Barcelona l’any 1952. Té també obra periodística en castellà. Va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana de Barcelona. Va començar a publicar reportatges al començament del decenni de 1970. La seva primera novel·la és de 1976. El gener de 1982 va tenir una borsa d’estudis a Nova York, fins el 1983. Des de mitjan anys vuitanta ha estat col·laborador de Catalunya Ràdio i TV3. L’any 2007 va rebre l’encàrrec d’escriure i recitar el discurs inaugural[2] de la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana era la convidada llavors. Monzó va acceptar i per a l’ocasió va dissenyar un aplaudit escrit en forma de conte que diferia totalment dels discursos tradicionals. Escriu una columna diària a La Vanguardia.

Pel que fa la seva obra literària, ha publicat un bon nombre de novel·les, contes i reculls d’articles, ha estat traduït a més de vint llengües i ha guanyat diversos premis literaris. Les seves col·laboracions als mitjans de comunicació (televisió i ràdio) han contribuït a fer-lo un dels autors catalans més populars.

Ha traduït Truman Capote, J.D. Salinger, Ray Bradbury, Thomas Hardy, Harvey Fierstein, Ernest Hemingway, John Barth, Roald Dahl, Mary Shelley, Javier Tomeo, Arthur Miller, Eric Bogossian…

Ha escrit, amb Cuca Canals, els diàlegs de la pel·lícula Jamón, jamón, del director de cinema Bigas Luna. Ha escrit l’obra dramàtica per a teatre El tango de Don Joan, amb Jérôme Savary.

Monzó va escriure reportatges sobre el Vietnam, Cambotja, Irlanda del Nord i l’Àfrica de l’Índic a Tele/eXprés, al començament dels anys 70. Ha escrit articles per diversos diaris, entre ells Diari de Barcelona, Avui, El Periódico de Catalunya, El Correo Catalán o El País, i actualment és col·laborador habitual de La Vanguardia.

Al llarg de la seva carrera ha rebut diversos premis, entre ells el Premi Prudenci Bertrana de novel·la l’any 1976 per L’udol del griso al caire de les clavegueres, el Premi de la Crítica Serra d’Or l’any 1981, 1986, 1994 i 1997 per Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury, L’illa de Maians, El perquè de tot plegat i Guadalajara respectivament, el Premi de Novel·la El Temps l’any 1989 per La magnitud de la tragèdia, el Premi Ciutat de Barcelona l’any 1993 per El perquè de tot plegat, el Premi Lletra d’Or i el Premi Nacional de Literatura l’any 2000 per Vuitanta-sis contes i el Premi Maria Àngels Anglada l’any 2008 per Mil cretins.

Font: anoiadiari.cat
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova