Per tal de saber quins són els autors més triats, escollits, remenats i llegits, només cal trepitjar les llibreries del nostre país. I estem parlant de llibres de mà, per què no hi ha dubte que el llibre electrònic està a punt d’encetar un camí comercial a partir d’aquests nadals i del 2010, que de ben segur provocarà que aviat podem evaluar quins són els llibres digitals més venuts. Temps al temps. Ja us hem explicat en aquest espai blocaire llibreter, les darreres iniciatives de portals amb venta de llibres digitals a casa nostra.
Dit aixó, volem saber quins els “principals” editats en català a les prestatgeries de les llibreries del país. Com a referència prenem la relació inclosa al suplement de cultura del diari Avui, publicada el passat dia 26 de novembre.

Pel que fa el llibres de ficció, al capdamunt infranquejable des de fa quatre setmanes la darrera aportació literaria de l’autor creador de grans best-sellers com “El Codi da Vinci” o “Àngels i dimonis”, Dan Brown. Desprès de cinc anys des de la seva última obra publicada, s’ha dedicat en cos i ànima per la redacció de “El símbol perdut”. Editat per Empúries. En segona posició el llibre debut de l’autora Sílvia Alcàntara, “Olor de colònia”, editat per Edicions de 1984. Porta ja 20 setmanes en llista. I en tercera posició i arrel de l’èxit de la versió televisiva que ha estrenat TV3 i aviat emetrà TVE, “Les veus del Pamano” de Jaume Cabré. Aquesta edició en format econòmic, és editada per LaButxaca i porta dues setmanes de permanença en llista.

Pel capbaix, trobem en desena posició “Rere els murs” de l’autora gironina Núria Esponellà, guanyadora amb aquesta novel.la del Premi Nèstor Luján. Novè lloc per la filòloga i lingüista lleidatana Imma Monsó amb “Una tempesta”, on barreja comèdia i intriga. Vuitè espai per “L’home dels pijames de seda” de Màrius Carol, on fa una descripció dels dies viscuts a la Costa Brava de l’escriptor nord-americà Truman Capote. Destacarem que la tercera part de la trilogia Mil.lenium d’Stieg Larsson baixa fins a situar-se en cinquena posició amb tretze setmanes en llista.
Pel que fa els llibres de no ficció. En primera posició i des de fa set setmanes, el segon volum de les memòries de Jordi Pujol, l’ex president de la Generalitat de Catalunya, amb el relat de les seves vivències entre els anys 1980 i 1993. El primer volum d’aquestes memòries està en vuitena posició. En segon hi trobem l’estudi realitzat per Charles J. Merryll, on explica qui ha volgut enganyar-nos sobre l’origen català del descobridor d’Amèrica, 500 anys desprès d’aquesta fita. Colom, era català?. Per tenir-ne més detall, molts lectors s’han sentit atrets per aquest argument. En sisè espai, un curiòs llibre presentat per l’autor Jordi Rubirosa, un dels comentaristes més populars de TV3, especialista en retransmissions de bàsquet, amb el llibre “A prop de les estrelles de l’NBA”, editat per Viena. I en desena posició l’argument històric amb la biografia de “Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat”, títol d’aquesta aportació de Josep Benet i editat per Edicions 62.

Font: Diari Avui
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” -Ràdio Nova