Una biografia, la de Paul Newman. Una comèdia barrejada amb elements d’intriga, creació d’Imma Monsó i un relat familiar original de Jetta Carleton, formen el conjunt de propostes d’aquest desè lliurament de la sèrie de novetats editorials per aquesta tardor del 2009.

PAUL NEWMAN. LA BIOGRAFIA de Shawn levy
Des del passat mes de novembre és a les llibreries la biografia de Paul Newman, Escrita per Shawn Levy, un respectat crític de cinema nord-americà. Tot un esdeveniment per als amants del cinema i seguidors del mític actor. Paul Newman, un gran actor. Una personalitat arrasadora. Un físic enlluernador. Això és el que coneixem del gran Paul Newman. No obstant això, hi ha molt més, i Levy ens mostra en aquest llibre el costat més humà del mite de Hollywood. Res és gratis en aquesta vida i sembla ser que no és or tot el que brilla .

Shawn Levy ens porta des del seu naixement a Cleveland, fill d’un comerciant jueu i una misteriosa immigrant eslovaca. La seva adolescència rebel, la seva gamberrisme universitari, fins arribar al seu salt al cinema. La seva primera dona, Jackie Witte, La seva infidelitat amb Joanne Woodward, La que seria la seva segona dona, i les seves repetides infidelitats també a aquesta, fins continuar amb la seva fallida paternitat, el seu alcoholisme i el seu continu sentiment de culpa. Tot això i molt més. Una vida carregada de llums i ombres, de moments bons i dolents, com qualsevol altra vida, però sent una estrella de cinema. Newman era capaç de fer que et creguessis qualsevol paper que interpretés, oblidant del físic, i això que va confessar que més d’una vegada es va sentir com un tros de carn. Ara tenim l’oportunitat de descobrir el personatge real que va interpretar a la vida real, potser també el seu millor paper.

UNA TEMPESTA de Imma Monsó
Tercera aportació literària de la filòloga i lingüista lleidatana. Es tracta de “Una tempesta”, on barreja la comèdia i la intriga a parts iguals. A les seves pàgines trobem a una escriptora que es dirigeix a fer una xerrada literària en un poblet del Pirineu i es troba a la carretera amb una ambulància, en plena tempesta. Els conductors porten un jove que ha tingut un accident i acaba de morir. L’únic indici per esbrinar-ne la identitat és un mòbil, on hi ha el darrer missatge que ha rebut: “Dx bcll l frn, pr si no vns xrrda. S vls vnr, rcrd : l cstll, 7”. A partir d’aquí comença una carrera imparable per descobrir el misteri.

El periodista i escriptor Gaspar Hernàndez, explica en el seu blog, que actualment està llegint el llibre d’aquesta autora. A més, afirma que és una de les seves escriptores catalanes preferides. I més en concret sobre aquesta novel.la diu que: “També agraeixo el fet que sigui un llibre que fa pensar el lector, mentre el va capbussant en una intriga”. Amb aquest bon comentari, ja tenim un valor afegit per escollir aquest llibre d’Imma Monsó per a la seva lectura. “Una tempesta” és editat per La Magrana, amb un total de 224 pàgines.

QUATRE GERMANES de Jetta Carleton
A principis dels anys cinquanta, Matthew Soames, mestre d’una escola rural, i la seva esposa, Callie, passen l’estiu a la granja familiar dels afores de Renfro, Missouri, on van criar les seves quatre enèrgiques filles: la gran, Jessica; Leonie, la més responsable; la indòmita Mathy, que va deixar els estudis per casar-se amb un pilot acrobàtic, i la petita Mary Jo, que va abandonar la granja de molt jove per treballar a la televisió a Nova York.Com cada any, tres de les filles els visiten durant un parell de setmanes. El final de la seva estada permet que els records facin acte de presència: les alegries, decepcions, amors i desenganys que van marcar el pas del temps i que semblen haver dominat la vida de les quatre germanes. Tot i així, més enllà dels esdeveniments passats batega l’amor profund que els ha mantingut units durant tots aquests anys.

“Quatre germanes”, la primera i única novel·la de Jetta Carleton, va ser publicada per primera vegada el 1962. El seu editor, el mític director literari de Knopf, Robert Gottlieb, deia d’ella: «Dels centenars de novel·les que he editat, Quatre germanes és realment l’única que he rellegit diverses vegades des de la seva publicació i, cada cop que la torno a llegir, m’emociona tant com la primera vegada». Si us decidiu per aquesta novel.la de Jetta Carleton, preneu nota de l’editorial que l’ha publicat “Libros del Asteroide”, amb un total de 440 pàgines.

Josep Maria Solé – “Vols llegir?” -Ràdio Nova