La corresponsal d’El Periódico de Catalunya a Londres, Begoña Arce, ha explicat aquesta setmana a les pàgines d’aquest rotatiu català, la publicació a la Gran Bretanya del llibre que recull la producció que durant anys va preparar el director de cinema, Stanley Kubrick, sobre la figura de Napoleò.

“Un llibre de només 1.000 exemplars, que pesa més de 10 quilos i costa 500 euros, és sens dubte una extravagància delirant. Stanley Kubrick’s Napoleon: The greatest movie never made (El Napoleó de Stanley Kubrick: La pel·lícula més gran mai filmada), que acaba de publicar Taschen i que es va presentar dimarts a la nit al domicili del desaparegut cineasta, és la història d’una obsessió desmesurada i d’una aventura frustrada. Napoleó Bonaparte és un film de Kubrick que ningú va poder veure, ni figura entre els seus 13 llargmetratges. Va ser, però, un projecte monumental en què va treballar durant 40 anys.

Meticulós fins a nivells malaltissos, el director de 2001: una odissea de l’espai, estava fascinat amb l’emperador francès, sobre el qual va arribar a llegir 500 llibres. Des del 1967, quan es va proposar portar la seva vida a la pantalla, va iniciar una investigació sense fi. Els seus ajudants van recórrer els llocs on va transcórrer l’existència de Napoleó recopilant informació i obtenint imatges. L’equip va arribar a reunir 15.000 fotos i 17.000 diapositives sobre objectes, uniformes, escenaris i altres documents relacionats.

Ara i per primera vegada, els cinèfils poden descobrir aquest fascinant material, que inclou correspondència i els esborranys del guió. Kubrick volia fer la pel·lícula de la seva vida. El film tindria una durada de tres hores i es rodaria a Romania, França i Anglaterra. El relat èpic estaria ple de grandioses batalles, amb 50.000 soldats iugoslaus i romanesos com a extres a Austerlitz i Eylau. El pressupost inicial de 5,2 milions de dòlars (uns 100 milions d’avui) la convertiria en la pel·lícula més cara del seu temps. Peter O’Toole, Alec Guinness, Jean Paul Belmondo i més tard Jack Nicholson van sonar per encarnar Napoleó. Josefina seria Charlotte Rampling, després que Audrey Hepburn rebutgés el paper. «La història té tots els elements per ser bona. Un heroi triomfador, enemics poderosos, un exèrcit, una història d’amor tràgica, amics lleials i traïdors, i molt valor, crueltat i sexe», havia dit Kubrick. Desgraciadament el projecte no es va fer mai realitat. MGM primer i United Artists després van considerar que un rodatge així era massa arriscat. Malgrat això, Kubrick va seguir recopilant material fins a la seva mort, el 1999, just abans de l’estrena d’Eyes wide shut.”

Font: El Periódico de Catalunya – Corresponal Londres, Begoña Arce.
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova