Ja som de Vacances! O més ben dit, el programa de ràdio fa vacances però el blog no. Estarà actiu durant aquest període festiu per tal de mantenir el contacte amb els seguidors del “Vols llegir?”. Els col.laboradors de Ràdio Nova, tradicionalment en aquestes dates fem les nostres vacances radiofòniques i ens incorporem de nou un cop han finalitzat les festes nadalenques. I ja què fem esment del Nadal, és evident que un bon regal és sens dubte un bon llibre. I per aquest motiu us presentem un nou lliurament de la sèrie “Els que sí estimen els llibres”, espai on són tots els títols presentats en aquesta tardor del 2009.

INVISIBLE de Paul Auster
La majoria de lectors d’Auster el consideren un dels autors contemporanis més profunds i provocadors, un mag de la literatura, un mestre fent ficció sobre l’art de la ficció. La seva nova obra no només és magnífica per la forma, sinó que reflexiona sobre els múltiples replecs de la identitat i aborda una temàtica universal: la recerca de la justícia, el bé i el mal, la culpa i el perdó. La novel·la comença a Nova York, el 1967.

El protagonista, Adam Walker, un estudiant i aspirant a poeta de 20 anys de la Universitat de Columbia -la mateixa on va estudiar Auster-, es troba amb un misteriós professor visitant de París, Rudolf Born, i la seva discreta i seductora nòvia. Amb el temps, aquest encontre inicial es converteix en un triangle pervers que provoca un inesperat acte de violència que canvia el curs de les seves vides. El llibre més esperat de Paul Auster és editat per Edicions 62l, amb un total de 264 pàgines.

TOT ELS CONTES DE NADAL de Charles Dickens
Després de l’impacte enorme de la publicació de Cançó de Nadal el 1843, l’aparició de les històries nadalenques de Charles Dickens era tot un esdeveniment anual a la Gran Bretanya de mitjan segle XIX. Els contes de Dickens van arribar a ser tan influents que se’ls considera part fundadora de la mateixa estètica de la celebració de Nadal als països anglosaxons. Amb el temps, però, la força de la Cançó de Nadal vaanar eclipsant la fortuna editorial de les altres, dotades d’un interès equivalent, fora de Gran Bretanya.

La traducció l’ha realitzat Xavier Pàmies i les il·lustracions són de Bernat Cormand. A més, inclou i reunits per primer cop en català els cinc contes nadalencs de l’autor: Cançó de Nadal, Les campanes, El grill de la llar, La batalla de la vida i L’home maleít que va pactar amb el seu fantasma. Un clàssic actualitzat i especial per ser llegit aquestes festes. Ho edita La Magrana. Total de pàgines, 472.

MONZÓ, COM TRIOMFAR A LA VIDA de Julià Guillamon
L’escriptor Quim Monzó es deixa radiografiar per amics i coneguts en el llibre “Quim Monzó. Com triomfar a la vida”. El volum és un homenatge a l’escriptor barceloní en forma de calaix de sastre, ja que agrupa retrats fets per amics com Empar Moliner, Biel Mesquida o Àngel Casas, fotografies inèdites i cartes personals, tot sota la batuta del crític Julià Guillamon, que és qui n’ha dirigit l’edició. A banda del llibre, d’aquí a tres setmanes s’inaugura al Centre d’Arts Santa Mònica una exposició dedicada a Monzó.Quim Monzó no es considera un triomfador, “treballo cada dia”, explica. En canvi, creu que Fèlix Millet sí que n’és, ja que “després del que ha fet, continua lliure. L’admiro profundament”.

El títol de “Quim Monzó. Com triomfar a la vida” és, segons l’escriptor barceloní, “”el més estúpid possible” i l’ha escollit per burlar-se dels llibres d’autoajuda.El llibre és un experiment de crítica literària que vol radiografiar les diverses facetes de Monzó a través de fotografies, cartes personals i articles d’amics seus. Escriptors com Ferran Torrent, Sergi Pàmies, Empar Moliner i Àngel Casas, l’editor Jaume Vallcorba, el fotògraf Pedro Madueño o el dissenyador gràfic América Sánchez són alguns dels que han participat en l’aventura. El crític Julià Guillamon és qui s’ha fet càrrec de l’edició, que vol completar l’exposició que s’inaugurarà el 18 de desembre al Centre d’Arts Santa Mònica. Guillamon ha explicat que va començar el projecte fa tres anys, després de rellegir tota l’obra de Monzó. Guillamon s’ha endinsat completament en la intimitat de l’escriptor, obrint els calaixos de casa seva, despenjant quadres de les parets per posar-los a l’exposició i recuperant les notes que treia a l’escola. Si us sentiu atrets per llegir les seves pàgines, recordeu que aquesta novetat editorial la publica Galàxia Gutenberg-Cercle de lectors.

Font: llibres.cat
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova