Ara que és època de rebaixes a bona part dels comerços del país, no cal dir que les més promocionades i reconegudes són les rebaixes del centre comercial “El Corte Inglés”, la segona empresa de grans magatzems més important del món. Però tot té la seva història i estar molt clar que aquesta marca també té la seva particular. Prop de deu anys va dedicar Javier Cuartas a investigar els orígens y la història d’aquesta empresa privada espanyola.
El fruit d’aquesta investigació va ser un llibre titulat “La biografia de El Corte Inglés”. La curiositat d’aquest llibre és que no es tracte d’una novetat editorial. Va ser publicat fa més de vint anys i els seus vint mil exemplars de la primera i única edició, van ser tots comprats per la pròpia empresa dels magatzems i d’aquesta manera els lectors de l’època no va poder conèixer de primera mà els fets històrics que van envoltar el neixament i posterior desenvolupament de l’empresa.
Ara l’editorial “Libros Límite” ofereix la possibilitat de llegir les seves pàgines i conèixer la verdadera història de Pepin Hernández, creador de “Galerias Preciados”, rival de “El Corte Inglés”, i també del fundador d’aquesta magatzems, Ramón Areces. Aquest llibre reconstrueix l’amistat entre aquestes dos empresaris, els seus enfrontaments i els posteriors moviments empresarials realitzats pels successors. Recordem que aquesta rivalitat entre els dos magatzems, en un principi liderats per “Galerias Preciados”, es va acabar l’any 1995 quan “El Corte Inglés” va comprar “Galerias”, amb tots els seus edificis i personal. Com aconsegueix un humil empresari posar en peu una empresa que passats uns anys s’ha convertit una de les més importants de l’Estat Espanyol, amb una facturació l’any 1990, de prop els mil milions de pesetes i amb un beneficis de més de 40.000 milions de les antigues pesetes?
A les pàgines d’aquest llibre de molt interesant lectura, hi trobarem les interioritats d’una de les empreses més infranquejables d’aquest país. El seu funcionament, estratègia, vincles i el sever règim disciplinari a què són sotmesos els seus treballadors. Aquest llibre no és només la història d’una empresa. Ens permet conèixer amb rigor, la història econòmica i social d’Espanya durant els darres cinquanta anys.

“Biografia de El Corte Inglés” de Javier Cuartas. editorial: Libros Límite.

Article 184
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova