ELS CONVIDATS d’Emili Teixidor
Teixidor fa en aquesta novel.la un retrat del feixisme més ordinari de la postguerra. Llibre editat per Columna amb un total de 832 pàgines, està ambientat en un poble de l’interior de Catalunya, una família pagesa benestant està preparant el casament de la filla i esperen uns «convidats» molt especials: els caps de la Falange, que han de venir de Barcelona. L’acció es desenvolupa en un parell de dies, durant els preparatius del casament. El pare de la núvia vol impressionar els convidats perquè aspira a ser el nou alcalde del poble. En tot aquest ambient de calma tensa, s’hi desenvolupen altres trames paral·leles: la d’un nen orfe, molt espavilat, que es fa amic del capellà del poble perquè l’acosti a la cultura, la del secret que s’amaga rere la tristor d’una núvia, la d’una dona que fa remeis amb herbes i que viu aïllada de la resta del poble. Una novel·la absolutament aconseguida que explica com el país es va fer «feixista» després de la guerra, un feixisme que venia de dintre i no imposat de fora.

BULEVARD DELS FRANCESOS de Ferran Torrent
L’escriptor valencià Ferran Torrent fa amb la seva nova novel.la “Bulevard dels Francesos” un gir en la seva trajectòria, endinsant-se en els grisos anys seixanta de la seva València natal, però també reflexiona sobre el moment actual, assegurant que el “fanatisme per les ideologies ha provocat molt de mal “.

A la València dels anys seixanta, en plena dictadura franquista, tres joves comunistes ­Josep, Felo i Teresa­ manifesten el seu desacord respecte de la línia oficial del Partit amb conseqüències imprevisibles. Alhora, la investigació de la mort d’una rica hereva provoca un xoc frontal entre Sebastián Piñol, un honest comissari de policia, i Vicente Rodrigo, l’expeditiu cap de la Brigada Politicosocial. També es veuran implicats en la trama personatges tan dispars com «el Messié», un lladre de coll blanc, o Carol, la vedet d’un nightclub per on desfilen individus de tots colors que tampoc no sortiran indemnes dels esdeveniments. Les circumstàncies d’una família ja destrossada per la Guerra Civil, els Baixauli, enllaçaran aquest relat gairebé d’època amb un altre que discorre de manera paral·lela en el present, amb homes i dones que encarnen i resisteixen com millor poden els temps que els han tocat de viure. Totes dues narracions conflueixen en una novel·la única, en molt més d’un sentit, i ofereixen la lúcida visió d’una societat que, plena d’idealisme en el passat o ferida pels anys més recentment, sembla fer sempre difícil la dignitat humana. Aquesta nova novel.la de Ferran Torrent és publicada per Columna Editorial amb un total de 408 pàgines.

COM ESCOLLIR ESCOLA?
Ara que és període d’inscripcions als centres escolars, pels nostres fills, és un bon moment per fer la lectura d’aquest llibre, redactat per Anna Molla i Montserrat Segarra. Des de l’escola bressol fins a la secundària, escollir un centre educatiu per als fills és una de les decisions que preocupa més tots els pares. Han de triar i, sovint, sense conèixer prou l’àmbit educatiu ni què s’ha de tenir en compte. Aquest llibre posa al seu abast tota la informació pràctica imprescindible per no perdre’s en el procés d’escollir escola i, alhora, és un compendi de centres, idearis i models educatius, per ajudar els pares a triar amb coneixement de causa.
Llibre editat per Ara Llibres.

Font: Columna Editorial i Ara Llibres
Article 209
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova