Un estudi fet pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), amb el suport del Departament de Cultura, demostra que els joves a Primària llegeixen més que a l’ESO. Les dades d’aquest estudi comparades amb els resultats obtinguts fa sis anys mostren un descens del 10% i són un punt de partida a l’hora d’implantar estratègies d’intervenció. Les novel·les d’aventures són el genere preferit tant de nois com de noies.

Entre les dades que es desprenen d’aquest estudi, els joves de Primària llegeixen més per plaer i com a font d’aprenentatge, mentre que els joves adolescents quan arriben a Secundària reconeixen llegir més per obligació de l’escola. Pel que fa a la diferenciació entre nois i noies, aquestes llegeixen més que els nois i això també es reflecteix en els adults, les mares llegeixen un 72% (62% a l’estudi del 2004) i els pares un 54% (un augment respecte al 42% del 2004).

L’estudi és el resultat de l’anàlisi d’una enquesta que es va fer a 1.200 joves de 12 a 16 anys (400 de 6è de Primària, 400 de 2n d’ESO i 400 de 4t d’ESO), a més de 400 persones que tenen fills d’edats entre 6 i 16 anys, i a 400 professors.

Joan Portell, un dels membres del consell executiu del ClijCAT va voler enviar un missatge optimista tot i el descens en les xifres de joves lectors, i va explicar que “la lectura s’està sociabilitzant, s’està convertint en un element de consum cultural”. Portell explica que un 73,2% de nens i joves considera que els seus professors els recomanen bons llibres i que cada vegada més tenen “criteri propi”.

Font: 3cat24.cat i Diari Avui – Fotografia: Lucía Babiano (Flickr)
Article 210
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova