EGOSURFING de Llucia Ramis -Premi Josep Pla 2010-
Segona novel.la d’aquesta autora. Desprès de publciar “Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys”, editat per Columna, Ramis basa l’argument d’aquest segon relat amb l’anomenat “egosurfing”, la pràctica de posar el teu nom al cercador Google per veure què hi apareix.

L’argument presenta a una anònima escriptora mallorquina de llibres d’autoajuda rep l’acusació d’un programa televisiu sensacionalista d’haver comès un «quasi homicidi imprudent». La seva víctima és un jove hospitalitzat a causa de l’impacte al seu cap d’una bossa d’escombraries. Algú ha llançat la bossa des del pis on ella va viure fa dotze anys, en el seu primer curs universitari a Barcelona, i que va abandonar després de la mort del seu primer amant. De manera inesperada, es fa amiga de la descarada periodista que la calumnia, qui la introdueix en les perversions d’un exclusiu ambient de la ciutat, mentre que el noi a qui se suposa que ha ferit, el qual està pendent d’un judici per presumpte maltractament a la seva exnòvia, insisteix a convertir-se en amic íntim de la protagonista…

Després del celebrat debut de Llucia Ramis amb Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys, en la seva segona novel·la, guardonada amb el Premi Jose Pla, depura la seva ironia dramàtica amb una personal visió sobre l’amor i la mort, i una aguda crítica de la tendència a l’egolatria en la nostra societat, visible tant en el periodisme com en els usuaris d’Internet. Llucia Ramis ha estat guardonada amb el Premi Josep Pla 2010 amb aquesta novel.la, que publica Ediciones Destino amb un total de 336 pàgines.

RECORDS D’UNA ALTRA VIDA de Mary Higgins Clark
La reina del suspens i el misteri, afegeix un nou argument a la seva extensa bibliografia. En aquesta intensa novel·la de suspens, el sospitós més obvi de l’assassinat de la famosa actriu Natalie Raines al seu domicili és el seu marit i agent teatral, en Gregg Aldrich. Les sospites són moltes, però de proves definitives no n’hi ha cap. El cas és un caramel per Emily Wallace, una jove i atractiva assistent del fiscal de trenta dos anys. La seva implicació en la investigació requerirà que hi treballi moltes hores i un veï, amablement, s’ofereix a cuidar-li el gos durant la seva absència. Malauradament l’Emily desconeix el seu passat violent. Editat per Edicions 62, aquest volum disposa de 368 pàgines amb el més pur estil Mary Higgins Clark.

MALETES PERDUDES de Jordi Puntí
En Christof, en Christophe, en Christopher i en Cristòfol són germans, però no es coneixen. Fills de quatre mares diferents, viuen a Frankfurt, París, Londres i Barcelona. En Gabriel, el seu pare, els va abandonar quan eren petits. Un bon dia, quan es fa oficial la desaparició d’en Gabriel, el secret surt a la llum i els quatre germans es troben.

Han passat dues dècades d’ençà que van veure el seu pare per últim cop, però decideixen buscar-lo per resoldre els seus dubtes existencials: ¿per què va abandonar-los?, ¿per què porten tots quatre el mateix nom? Així, els quatre germans refan la vida del seu pare pas a pas: la infantesa en un orfenat, l’estada en una pensió i, sobretot, la seva feina com a transportista de mobles per Europa al costat de dos companys de fatigues inoblidables, en Bundó i en Petroli. Maletes perdudes narra els destins creuats d’aquesta família impossible, i només la intervenció dels quatre fills donarà sentit a tota la galeria de personatges que desfilen per aquesta novel·la: vides descosides i abonyegades com aquelles maletes que es perden pel camí.

Escrita amb l’estil net i ric que ja coneixem de les narracions d’Animals tristos, la primera novel·la de Jordi Puntí és divertida, optimista, àgil i plena d’aventures que atrapen el lector des de la primera pàgina.

Pel que fa el seu autor, Jordi Puntí nascut a Manlleu el 1967, ha publicat fins el moment tres llibres de narracions: Pell d’armadillo (1998), que va merèixer el premi de la Crítica ‘Serra d’Or’, Animals tristos (2002) i Set dies al vaixell de l’amor (2005), amb dibuixos de Mariscal. El director de cinema Ventura Pons va adaptar tres
de les seves narracions a la pel·lícula Animals ferits. Els seus llibres s’han traduït al castellà, francès, italià, alemany i croat. Col·labora al diari El Periódico, la revista L’Avenç i Ràdio Barcelona. Amb el projecte per a la novel·la Maletes perdudes, l’any 2003 va guanyar la beca de creació literària Octavi Pellissa.

Font: Columna editorial – Destino

Article 212
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova