Desenes d’escriptors signaran llibres a bona part de les llibreries, parades i estands de les principals problacions catalanes, amb l’objectiu d’apropar-se al lector. A Barcelona ciutat,  L’exbanquer Mario Conde i el vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, signaran aquest Sant Jordi les seves novetats editorials juntament amb altres escriptors com John Carlin, Javier Marías, Jorge Bucay o Enrique Vila-Matas. Mario Conde presentarà el seu llibre “Memorias de un preso”, publicat per Martínez Roca, on relata com va acabar a la presó. D’altra banda, Carod Rovira signarà exemplars de la seva obra “113 paraules per salvar”, d’Ara Llibres, en què el vicepresident del govern recupera la seva faceta de filòleg i assenyala més d’un centenar de paraules en català en desús. També John Carlin, que signarà exemplars del seu llibre “El factor humano”; Javier Marías o Muriel Barbery. També es trobarà amb els seus lectors l’escriptor Jorge Bucay, que acaba de publicar “El camino de la espiritualidad”; Lucía Etxebarria, amb “Lo verdadero es un momento de lo falso”, o Javier Cercas, amb la seva darrera obra “Anatomia d’un instant”. No faltaran a la cita, entre altres, Enrique Vila-matas i Eduardo Mendoza.
Més aprop nostre, a Vilanova del Camí, el programa d’activitats de Sant Jordi està a punt per aquest divendres. Les propostes literàries es donaran la mà amb altres propostes culturals i artístiques per commemorar el Dia Internacional del Llibre, al municipi. Teatre, pintura i poesia, seran els ingredients artístics d’un programa que també tindrà molt de festiu. L’Àrea de Cultura i la Comissió de Festes han organitzat una fira al carrer que aplegarà diferents entitats del municipi. La plaça de Can Papasseit s’omplirà de paradetes des de les 10 del matí amb llibres i roses. A més, algunes entitats aprofitaran per donar a conèixer la seva activitat.
Entre els actes del programa festiu, cal destacar la representació de l’obra de teatre Lo Monstre de la Companyia Efímer, a les 11 del matí. Un impressionant espectacle de carrer que tindrà com a gran atracció una gran titella de fusta de 2 metres i mig d’alçada i 4 de llargada. D’altra banda, a dos quarts de 6 de la tarda, la Cobla 11 de Setembre amenitzarà una ballada de sardanes. I a les 6, la comissió de festes repartirà coca i xocolata entre tots els visitants de la fira. Un altre dels actes destacats serà la inauguració de l’Exposició Miscelànea de Puri Capitán, a les 8 del vespre, al vestíbul de Can Papasseit, amb l’actuació de la soprano vilanovina Sheila Grados.
A banda de les llibreries La Pau i Huguet, les floristeries Jara i Iris, i la botiga de llaminadures El Golafre, a la fira de Sant Jordi també participarà el grup de lleure infantil i juvenil Endinsa’t, el Centre de Recursos Espai Jove, l’Associació de la Dona Vilanovina, Càrites, l’Associació de Colònies Saharuís, Creu Roja Anoia, la Plataforma vilanovadelcami.decidim, l’Associació Cultural Camp del Rei i la Unitat d’Escolarització Compartida Vilanova.
A tot això cal afegir també una proposta de la Unió Cultural Extremenya Anoia, que ha organitzat també un recital de poesia a càrrec de poetes novells, a la seu de l’entitat, a partir de les 8 del vespre. En finalitzar, hi haurà un refrigeri amb cava i dolços típics extremenys per als assistents.
Un altre punt que volem destacar, és la celebració del Sant Jordi a Capellades. A partir de les sis de la tarda i fins les nou del vespre, s’obriran les parades de llibres, roses, pastissos i altres propostes relacionades directament amb la celebració de St. Jordi. A més a més, igual que l’any passat, s’ha convidat a diverses entitats de la vila a fer una petita actuació a l’escenari que permetrà gaudir d’una Mostra de Cultura Popular força variada gràcies al Grup de Puntaires, la Coral Xeremell, el Grup Teatral de Capellades, l’Esbart Dansot i els Gegantons de Capellades.
Font: anoiadiari.cat / 3cat24.cat / radionova.cat
Article 230
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova