Primeres valoracions d’aquesta Diada de Sant Jordi 2010. Les previsions meteorològiques anunciades pels homes del temps d’aquests dies anteriors envers a la jornada del divendres dia 23 d’abril s’han complert amb escreix. Matí assolellat i amb bona temperatura en bona part del país, a excepció de les comarques gironines que van ser la primeres en patir els efectes de la pertorbació. En el cas més concret de la nostra comarca, a primera hora de la tarda, el núvols van cobrir el cel i van deixar anar les primeres pluges, que a mida que van passar les hores va incrementar el seu volum. No hi ha cap mena de dubte que la climatologia no ha ajudat a que aquest Sant Jordi hagi estat brillant.
Segons informa avui dissabte el digital anoiadiari.cat, la pluja ha ajudat a deslluir aquesta diada. Com cada any, la cèntrica plaça igualadina de Cal font, es va omplir des de bon matí de parades i estands diversos. Fins al migdia, sobretot els escolars de la ciutat van visitar les diverses parades i també la Biblioteca Central. Tot i això, cap a quarts de quatre de la tarda va començar a ploure i, més tard, s’hi va posar de forma intensa, de manera que l’afluència de visitants va ser més baixa que en anteriors edicions. Malgrat això, les parades de llibre i roses, i també dels nombrosos estands d’entitats diverses van aguantar estoicament sota la pluja ben entrat el vespre.
A la resta del país i segons informa el portal 3cat24.cat, la paraula que millor ha definit la meteorologia aquest Sant Jordi ha estat la inestabilitat, tot i que s’han mantingut suaus les temperatures, més fresques que en dies enrere. Sis milions de roses i 20 milions d’euros en llibres,  són les primeres xifres valorades d’aquest Sant Jordi, recollides pels majoristes de la flor i el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya. 
Els floristes catalans han afrontat amb optimisme aquest Sant Jordi, en què les previsions de venda de roses eren un 10% superiors a l’any passat. Els preus han rondat els tres euros i, malgrat que les flors que més s’han venut han estat les vermelles, també se n’han pogut trobar d’una àmplia gamma de colors: taronges, blaves, multicolors o fins i tot amb els colors del Barça.
Ha primeres hores d’aquest dissabte dia 24, el dia desprès de la Diada del llibre, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet pública la llista de llibres en català més venuts durant la jornada festiva. L’últim premi Sant Jordi; “Se sabrà tot”, del periodista Xavier Bosch, encapçala el rànquing de llibres de ficció més venuts, mentre que en no-ficció la llista ha dominat en primera posició “El viatge al poder de la ment” d’Eduard Punset. 

Es calcula que, aquest any, la diada ha suposat uns 20 milions d’euros en vendes de llibres. Segons les dades del Gremi de Llibreters de Catalunya, el rànquing de llibres de ficció més venuts en català és:

1. “Se sabrà tot”, del periodista Xavier Bosch
2. “Maletes perdudes”, de Jordi Puntí
3. “Bulevard dels francesos”, del valencià Ferran Torrent
4. “Tot el què podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo”, d’Albert Espinosa
5. “No hi ha terceres persones”, d’Empar Moliner

Pel que fa als de no-ficció en català, la llista queda de la manera següent:

1. “El viatge al poder de la ment”, d’Eduard Punset.
2. “La màscara del rei Artur”, de la periodista Pilar Rahola.
3. “El viatge d’anada i tornada”, del jugador del Barça Gerard Piqué.
4. “Córrer per ser feliç”, del periodista Arcadi Alibés.
5. “Doncs jo no ho veig així”, de l’economista Xavier Sala Martín.

Quant als llibres més venuts en castellà, la llista de ficció és:

1. “El asedio”, d’Arturo Pérez Reverte.
2. “Venganza en Sevilla”, de Matilde Asensi.
3. “Dime quien soy”, de Julia Navarro.
4. “El tiempo entre costuras”, de María Dueñas.
5. “Todo lo que podríamos haber sido tu y yo si no fuéramos tu y yo”, d’Albert Espinosa.

I el rànquing de no-ficció en castellà és el següent:

1. “El viaje al poder de la mente”, d’Eduard Punset.
2. “De qué hablo cuando hablo de correr”, de Haruki Murakami.
3. “Superar la adversidad”, de Luis Rojas Marcos.

D’altra banda, els llibres mediàtics més venuts fins ara han estat:

1. “El Crackòvia de les 6 copes”, dels guionistes del programa de TV3.
2. “Sigo diciendo”, de l’humorista Andreu Buenafuente.

En el gènere juvenil els més venuts són:

1. “Cazadores de sombras”, de Cassandra Clare.
2. “La XXL”, d’Eduard Márquez i Artur Laperla.
3. “El diari de Greg”, de Jeeff Kinney.

Article 231
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova