Us presentem en aquest nou lliurament de “Els lectors que si estimen els llibres”, el recull de novetats editorials de la temporada del “Vols llegir?”, tres noves propostes editades en format llibre econòmic, tradicionalment conegut amb el sobrenom de “butxaca”.
UN BURCA PER AMOR. L’EMOTIVA HISTÒRIA D’UNA OCCIDENTAL ATRAPADA A L’AFGANISTAN de Reyes Monforte
Una nit María Galera va contactar amb Reyes Monforte a Punto Radio. La seva veu arribava des d’Afganistan demanant ajuda i explicant la seva increïble història: va conèixer a Londres un home afganès del que es va enamorar perdudament, fins al punt de casar-s’hi, convertir-se a l’islam i seguir-lo fins el seu país d’origen, on va haver d’acatar les ordres estrictes del règim talibà. Amb l’inici de la guerra van quedar tots dos atrapat ¬en aquell país recòndit, sense diners ni documentació, i amb unes pèssimes condicions de vida que no van impedir a la María a donar a llum a dos fills. Ho publica l’editorial Empúries. Pel que fa la seva autora, Reyes Monforte, ha dirigit diversos projectes radiofònics a Punto Radio i Onda Cero. També ha dirigit i presentat diversos programes de televisió a Antena 3 Tv, Telemadrid i TVE, i com a guionista a Espejo Público, Alto y claro, i actualment treballa a El Mundo Televisión. Com escriptora, amb “Un burka con amor”, ha aconseguit publicar fins a 32 edicions, més de 300.000 exemplars venuts, a més d’haver-se traduït a diversos idiomes. D’altra banda, els seus dos primes llibres ha venut més de 400.000 volums. “La Rosa escondida” és la seva tercera novel.la de la que s’han publicat fins el moment quatre edicions.
EL CONTE NÚMERO TRETZE de Diane Setterfield
‘Digue’m la veritat’. Una frase que remou el fons de l’ànima de la misteriosa i famosíssima escriptora Vida Winter. Les vides de ficció que ha anat inventant al llarg de sis dècades resulten ser un sòlid escut que amaga el seu passat terrible. Ara, vella i malalta, atrapada a casa seva i sense possibilitat de moure’s, Vida Winter no podrà escapar a la seva pròpia història. ‘Digue’m la veritat’. Tres paraules que es claven a l’ànima de la jove biògrafa i llibretera Margaret Lea, que ha estat escollida per reconstruir i explicar la vida de Vida Winter. Aquesta noia solitària viu torturada pels secrets que envolten el seu naixement i la seva infància.
Tancada en la decrèpita mansió de la moribunda autora, i completament immersa en l’obscur i esgarrifós relat d’incest, bessons demoníacs i decadència que és la infància de la vella, Margaret anirà comprenent paral•lelament els misteris de la seva pròpia existència. Edita La Butxaca amb un total de 255 pàgines.
EL LECTOR de Bernhard Schlink
Michael Berg, un noi de quinze anys amb problemes de salut, un dia coneix la Hanna, una dona madura de més de trenta anys, amb qui inicia una relació amorosa, una història que hauran de viure en secret. Després d’anys de no veure’s es retroben en un tribunal: en Michael ara és advocat, i ella està acusada d’un crim del passat. Per a en Michael aquest passat obscur és una sorpresa, però, amb tot, ell continuarà fent-li de lector, com feia quan tenia quinze anys i eren amants secrets. Ara les històries que li llegeix les ha d’enregistrar en cintes magnetofòniques que li envia a la presó. La Butxaca ho publica amb un total de 170 pàgines.
Basada en la novel•la The reader (en català El lector, editada per Empúries), obra semiautobiogràfica de l’escriptor alemany Bernhard Schlink, publicada l’any 1995 i convertida ben aviat en un gran èxit de vendes tant a Alemanya com arreu del món, tracta de les conseqüències de l’Holocaust des d’una perspectiva poc habitual: la protagonista va treballar en diversos camps d’extermini.
A la pel•lícula han coincidit un bon grapat de talents del cinema anglosaxó: els actors Kate Winslet i Ralph Fiennes, el director Stephen Daldry, el dramaturg i guionista David Hare i els productors Anthony Minghella i Sydney Pollack, que desgraciadament han mort tots dos sense haver pogut veure el film acabat.
Però la gran protagonista és l’actriu Kate Winslet, intèrpret de Hanna Schmitz, que manté un affaire amorós amb un noi de 15 anys al Berlín de finals dels 50. La pel•lícula no recrea la seva implicació amb les SS, sinó que segueix la pista dels dos personatges a partir de la seva relació amorosa en diferents moments posteriors.
Article 235
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova