TOT EL QUE TINC, HO DUC AL DAMUNT de Herta Müller
Aquesta novel.la és una profunda reflexió sobre els límits de la condició humana en les situaci­ons més extremes de repressió i explotació. La lluita diària dels oprimits per la supervivència ens arriba a través del protagonista, un jove de 17 anys que és conduït a treballar de manera forçada en la reconstrucció de la Unió Soviè­tica. Aquest destí va ser compartit per molts membres de la minoria romanesa de cultura alemanya, víctimes del nazisme primer, i després culpats de complicitat amb la nació de la qual hereten forçadament la cultura. L’autora Herta Müller (Nitchidorf, Romania, 1953) forma part de la minoria suàbia descendent d’alemanys que viu a Romania. Va estudiar filologia germànica i romanesa i pel seu paper en defensa dels drets d’aquesta minoria, es va veure obligada a exiliar-se a Berlín, on viu des del 1987.
Membre de l’Acadèmia Alemanya de Llengua i Literatura i autora de més d’una vin­tena de llibres entre novel·les, poesia i assaig, traduïts a nom­broses llengües, Hert Müller ha estat guardonada amb alguns dels premis més importants d’Alemanya, als quals cal sumar la darrera distinció que ha rebut: el Premi Nobel de Literatura 2009. Edició en català, publicada per l’editorial Eclèctica.
LA PRINCESA DE GEL de Camilla Lackberg
La tornada d’Erica Falck al seu poble natal de Fjallback, a la costa sueca, és lluny de ser plàcida o alegre. Ha heretat la casa dels seus pares, morts fa poc en un accident de trànsit, i intenta acabar la biografia que té entre mans. Un dia, mentre passeja, un veí l’avisa que ha descobert el cadàver d’Alex Wijkner, la seva amiga d’infantesa, a la banyera ­l’aigua gelada­, amb les venes tallades. Amb la idea d’escriure un llibre, l’Erica investiga sobre la vida i la mort de la seva amiga i ben aviat descobreix que esperava una criatura. L’autòpsia confirma les seves sospites: l’Alex ha estat assassinada. Edició catalana d’Armsterdam Llibres.

Font: llibres.cat
Article 240
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova