MUERA LA MUERTE! ESPAÑA 1936-1939. MEMORIA DE GUERRA DE UN PILOTO DE CAZA, LUCHADOR POR LA REPÚBLICA de Joan Ramoneda Vilardaga
¡Mori la mort! constitueix les memòries d’un antic aviador de la República, un conjunt de relats i anècdotes que són un cant a la voluntat per aferrar-se a la vida i estimar de qui ha patit en primera persona la guerra. Ple de reflexions personals i sinceres no exemptes d’ironia, la publicació inclou un historial de la esquadrilla a la qual va pertànyer i un llistat amb els membres d’aquesta, complementats amb il.lustracions i documents originals inèdits fins ara.
Pel que fa el seu autor, Joan Ramoneda Vilardaga, va néixer a Ripoll l’any 1916 i va morir a  Barcelona el  2005.  Va ser un dels molts joves integrats en l’aviació republicana durant 1936-1939. Format com a alumne pilot a la URSS, va tornar a Espanya destinat a una unitat de caça i va participar en nombrosos combats fins al final del conflicte. Després del seu pas pels camps de concentració francesos, va col.laborar amb la Resistència per tornar a Espanya, formar més endavant una família i mantenir els vincles d’amistat amb els seus antics companys de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR). Llibre publicat per l’editorial Lectio. L’edició i notes ha estat obra de David Iñiguez i Carlos Lázaro. El volum disposa d’un total de 258 pàgines i 118 il.lustracions.
AIGUA PUDENTA de Marc Capdevila
Novetat editorial presentada per Cossetània. Una novel.la on es barreja la realitat i la ficció, present i passat. El seu argument que té lloc en el suggerent escenari de quan Tona era un lloc d’estiuejants i balnearis. En Quel, un marrec escanyolit i malaltís que ve a prendre les aigües, es troba al mig d’uns successos que varen restar oblidats a l’arxiu de la pols. Avui, esdevingut un avi entranyable, decideix llegar-nos els seus records abans que l’Alzheimer el deixi sense el seu bé més preuat: la memòria. En contrast, alguns dels actors principals d’aquells esdeveniments, en Maquis, la Neus o mossèn Pigrau, malden per passar pàgina i a voltes per esborrar del seu record el sofriment sofert o infringit.
Marc Capdevila neix el dia de Reis de l’any 1966 a Vic, si bé fa anys que viu a Tona amb la seva família. El poble amable d’Osona és escenari d’aquesta novel·la. Titulat en Administració d’Empreses, llicenciat en Humanitats, amb la literatura es diverteix, expressa inquietuds i s’obre al món. Paradoxalment, el primer que va publicar fou un text breu, Hipotermia, en un recull de relats en llengua castellana. També fa articles d’opinió per al setmanari El 9 Nou a Osona. “Aigua Pudenta” és la seva primera novel·la. Publica Cossetània edicions, amb un total de 176 pàgines. Aquest volum també disposa de la seva versió electrònica.  

Font: Ediciones Lectio + Cossetània Edicions
Article 244
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova