En aquest nou lliurament d’aquesta sèrie de novetats editorials que us presentem des d’aquest bloc, us oferim dues propostes de caire ben diferent, però amb un denominador en comú: els dos volums son creació literaria d’autors anoiencs. El primer pertany veí de Castellolí Pere Guixà Mabras, i el segon a l’escriptora i actual regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament d’Igualada, Maria Enrich.
ABANS QUE ME N’OBLIDI de Pere Guixà Mabras
L’autor d’aquest llibre publicat per edicions Marré, el dedica a la memòria de Venanci Surià, on és relata la seva infantesa i adolescència a Castellolí en els anys posteriors a la Guerra Civil. El volum és prologat per l’escriptor capelladí Joan Pinyol. En aquesta introducció, Pinyo afirma que: “hi hauria d’haver un Pere Guixà a cada poble i ciutat dels nostre país. Seria una bona manera de salvar de l’oblit més injust els fets del passat”. El llibre té un total de 156 pàgines i es divideix en vint capítols curts desvinculats l’un de l’altre. En aquests hi podrem llegir passatges sobre “els seus amics de quatre potes”, també envers als captaires i gitanos, la Festa Major o un altre que dedica als treballadors de la carretera.
Afegirem que qui vulgui saber-ne més sobre aquesta novetat editorial, el divendres dia 23 de juliol es farà seva presentació a la Biblioteca Central d’Igualada, a partir de les set de la tarda, amb presència de l’autor, Pere Guixà Mabras, i també de Joan Pinyol.
DARRERA EL PÈNDOL de Maria Enrich
L’editorial Cruïlla dins de la seva col.lecció juvenil Vaixell de vapor, publica el segon llibre de l’escriptora i regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament d’Igualada, Maria Enrich. “Darrere el pèndol”, títol d’aquesta novetat, el protagonitzen una colla de nois i noies, envoltats d’aventures, misteri, amistat, amb sentiments que neixen i la protecció del paissatge i la terra.
A la publicació, adreçada als majors de 9 anys, hi trobem llegir la següent introducció: “hi ha estius especials. Estius que es viuen amb tanta intensitat que un mateix ja sap que no s’esborraran mai més de la memòria ni es confondran amb cap altre. Estius que semblen llarguíssims i que el pas dels dies es converteix en una cosa estable, que es voldria definitiva. Estius que enforteixen relacions, creen complicitats, segellen amistats. En Miquel, la Bàrbara, el Dan, l’Elena i en Pep, protagonistes d’aquesta novetat editorial, són conscients que acaben de viure un d’aquests estius. Uns dies que els han servit per aprendre, per treballar en equip, per discutir i per riure. Per fer-se grans…”
Font: L’Enllaç (edició 15 de juliol de 2010)
Article 251
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova