L’editorial Cruïlla dins de la seva col.lecció juvenil Vaixell de vapor, publica un nou llibre de l’escriptora i actual regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament d’Igualada, Maria Enrich. “Darrere el pèndol”, títol d’aquesta novetat, el protagonitzen una colla de nois i noies, envoltats d’aventures, misteri, amistat, amb sentiments que neixen i la protecció del paissatge i la terra.
L’autora, en declaracions al digital anoiadiari.cat, explica que va començar a introduir-se en la literatura infantil i juvenil de manera “natural”, explicant contes i inventant històries per a les seves filles. És un gènere amb el que sent còmoda i que pensa que encara hi té molt camp per córrer. Tot i que als seus llibres mai hi ha referències reals de llocs. Maria Enrich afegeix també que inevitablement s’hi pot endevinar la petjada d’Igualada i del seu entorn: “M’agrada escriure de llocs i coses conegudes, i els lectors locals segur que hi podran trobar descripcions que els recordaran la ciutat o els voltants. De fet, totes les meves històries passen en capitals de comarca”.
A la publicació, adreçada als majors de 9 anys, hi trobem llegir la següent introducció: “hi ha estius especials. Estius que es viuen amb tanta intensitat que un mateix ja sap que no s’esborraran mai més de la memòria ni es confondran amb cap altre. Estius que semblen llarguíssims i que el pas dels dies es converteix en una cosa estable, que es voldria definitiva. Estius que enforteixen relacions, creen complicitats, segellen amistats. En Miquel, la Bàrbara, el Dan, l’Elena i en Pep, protagonistes d’aquesta novetat editorial, són conscients que acaben de viure un d’aquests estius. Uns dies que els han servit per aprendre, per treballar en equip, per discutir i per riure. Per fer-se grans…”
Maria Enrich té previst publicar a finals d’aquest any un nou llibre, adreçat de nou al públic juvenil. A les pàgines d’aquest nou projecte literari, parlarà de com dues noies de caràcters totalment oposats acaben superant les diferències i establint una especial amistat. Columna Jove serà l’editorial que publicarà aquesta nova narració de l’autora igualadina. 
Article 256
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova