Dos conceptes culturals és barregen en aquesta proposta que té com a escenari el Monestir de Sant Pere de Rodes. Per un costat una visita guiada i per l’altra les pàgines de llibre de l’autora gironina Núria Esponellà: “Rere els murs”. D’aquesta manera durant el mes d’agost, al monestir de Sant Pere de Rodes s’ofereixen visites guiades d’una hora i mitja de durada els divendres a partir de les vuit del vespre, durant les quals es remarquen alguns dels fragments de l’obra “Rere els murs”. També es pot optar per les visites nocturnes de dues hores, que inclouen el poble de Santa Creu i l’església de Santa Helena. 
“Rere els murs” és una obra original de l’escriptora Núria Esponellà, nascuda a Celrà el 1959. Aquesta escriptora va iniciar la seva trajectòria literària en la poesia. Posteriorment ha estat creadora de novel.les com “Gran café”, “Un moment a la vida”, “El mateix vell amor” (Premi Ciutat de Badalona), “Temps de silenci” (novel.la basada en la sèrie televisiva de gran èxit), i “Sunitha”. Amb la novel.la editada el passat mes de novembre de 2009, “Rere els murs” i on ara es basa aquesta visita guiada pels escenaris protagonistes del seu argument, va ser guardonada amb el premi Nèstor Luján de Novel.la. El passat mes de febrer d’aquet 2010, Núria Esponellà va visitar Igualada amb motiu de la  presentació d’aquesta obra a la Llibreria Aqualata de la capital anoienca. 
Article: 260
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova